Szegedi hírek

2024.07.10. 20:04

Lehengerlő látványvilágot ígért a Rebecca rendezője

Szegeden folytatja a próbafolyamatot a Szegedi Szabadtéri Játékok Rebecca musicaljének alkotógárdája. Michael Kunze és Lévay Szilveszter remekművét, a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló produkcióját Béres Attila rendezésében július 26-án mutatják be a Dóm téren.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

A Rebecca musical alapvetően a felelősségről szól – közölte Béres Attila rendező az első szegedi próbán, amelynek a Szegedi Nemzeti Színház adott otthont szerdán. Ahogy fogalmazott, a Rebecca korántsem egy szokványos musical, és nem véletlen, hogy Hitchcock egyből beleszeretett Daphne Du Maurier regényébe, majd a világ filmtörténetének talán legalányosabb moziját alkotta meg belőle. 

 Béres Attila rendező úgy fogalmazott, a Rebecca alapvetően a felelősségről, a bűnökkel való szembenézésről szól. Fotó: Gémes Sándor

– Ugyanez a talányos, krimi-thriller szerű történet érvényes a musicalre is. Lévay Szilveszter, aki nem messze született Szegedtől a határon túl, igazán ráérzett a regény titokzatosságára, és olyan zenét írt hozzá, amely minden elemében segíti azt, hogy egy igazán mély emberi történetet tudjunk elmesélni a felelősség kérdéséről. A saját magunk által elkövetett bűnökkel való szembenézés kérdéséről. Azt gondolom, hogy a 21. század elmagányosodott világában, ahol mindent megpróbálunk a felszínen tartani, ez a történet feltétlenül helyet talál magának – fejtette ki Béres Attila, majd azzal folytatta, hogy már a darab címe is hatalmas talány, hiszen Rebecca nem jelenik meg a történetben, mégis ő a főszereplő, hiszen körülötte és általa bonyolódik minden.  

– Noha tőlünk távol eső társadalmi osztályban, az angol nemesek világában játszódik, de, ha az „Én” nevű szereplő szemszögéből tekintem, alapvetően egy Hamupipőke-történetet mesél el. Olyan szerelemről, az egymásért való kiállásról szól, amivel mindannyian tudunk azonosulni – fűzte hozzá a rendező. 

Fotó: Gémes Sándor

Majd úgy fogalmazott, hogy végtelenül látványos, már-már a nagy amerikai színpadok musical-effektusaival dolgozó látványvilágot teremtenek majd a Dóm téri nagyszínpadon a július 26-i bemutatón, majd a további négy előadásnapon. Horesnyi Balázs díszlete, Velich Rita jelmezei és Madarász „Madár” János visual dizájnja markánsan erősíti majd a történet misztikus hangulatát. A nyitóképről elárulta, hogy a számos gigantikus ledfalon egy kiégett kastélyt láthat a közöség, majd tízezer fekete varjú repül el.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában