Makón született és élt

2024.09.16. 16:30

Stenger Gizellára emlékeztek Makón

A város egykori kiváló pedagógusára, Stenger Gizellára emlékezett hétfőn, születésének századik évfordulóján a makói Návay Lajos Technikum. Nem itt tanított, de itt járt középiskolába és házát is az oktatási intézményre hagyta örökül.

Szabó Imre

– Makón született és itt is élte le az életét. A város ikonikus magyartanára volt, a József Attila Gimnáziumban oktatott, máig sokan emlékeznek rá szeretettel, tisztelettel – mondta Stenger Gizellára emlékezve a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum – a Návay-technikum ennek részeként működik – főigazgatója, Kincses Tímea.

A megemlékezés pillanatai a makói Návay-technikumban. Fotó: Szabó Imre
A megemlékezés pillanatai a makói Návay-technikumban. Fotó: Szabó Imre

Mint az emlékünnepség előtt a főigazgató felidézte, Stenger Gizella az elemi iskola után a mai Návay elődjében szerzett kereskedelmi végzettségét. Ezekre az évekre élete végéig szívesen emlékezett vissza, amit bizonyít, hogy kézzel, 1996-ban írt végrendeletében egykori alma materére hagyta Hédervári utcai lakóházát. Ennek köszönhetően, az iránta érzett tiszteletből viseli az iskola alapítványa mindmáig az ő nevét.

A Stenger Gizella Alapítvány a végakarat szellemiségének megfelelően hátrányos helyzetű diákokat támogat, jutalmaz. Emellett két díj, a Návay- és a Stenger Gizella-díj átadását is ebből finanszírozzák évről évre; előbbivel a tanulmányok terén, utóbbival főként a közösségi munkában jeleskedő diákokat ismerik el. Ezeknek az odaítéléséről mindig a tantestület javaslatára dönt az alapítvány kuratóriuma. A Stenger-díj díszoklevéllel, éremmel és jelentős összegű pénzzel jár.

Stenger Gizellának az iskolaépület aulájában van az emléktáblája. Hétfőn a rövid, csöndes ünnepség zárásaként ezt koszorúzták meg az intézmény képviseletében Kincses Tímea főigazgató, Papós András iskolaigazgató, valamint a rövid köszöntőt mondó Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában