Helyi közélet

2024.09.06. 10:00

Taláros professzorok vonulnak a hétvégén Szeged belvárosában

A Szegedi Tudományegyetem szombaton tartja tanévnyitó, ünnepi szenátusi ülését. Az esemény látványos nyitánya minden évben a nagy tekintélyű, taláros testület városi menete. A professzorok szombaton délelőtt vonulnak a Dugonics térről az Ady térre.

Koós Kata

A nagy tekitélyű egyetemi testület 8.40-kor indul a Dugonics térről az Ady térre.

Az európai egyetemi hagyományt követi a Szegedi Tudományegyetem talárt öltő professzori karának felvonulása, amely tradíció a szegedi felsőoktatási képzés 75. évfordulója alkalmából, 1996-ban éledt újjá. A nagy tekintélyű egyetemi testület tagjai alkotta menet szeptember 7-én 8 óra 40 perckor a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalától indul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ elé. Az egyetem közleményében kiemelték, hogy az egyedi látványosság arra is alkalmat ad, hogy a város lakói együtt ünnepeljenek az egyetemi polgárokkal. 

Az egyetemi hajdú koppintása jelzi majd a látványos eseménysor kezdetét. Az SZTE rektora és rektorhelyettesei a bársonyvörös, míg a tizenkét kar dékánja és a professzorok az adott intézményi egység jellegzetes színével díszített talárt öltik magukra. Az egyetemi díszruha tartozéka a rektor és a dékánok süvege, illetve az egyetemi méltóságok által viselt láncos jelvények. Az egyetemi, az európai, a magyar és a városi zászlókkal kísért professzori kar elsétál a tudós Dugonics András szobra, majd az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar megszépült épülete mellett, és a Petőfi sugárúton haladva jut el az Ady térre. 

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kiállítási terében 9 óra 30 perckor leplezik le a „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című, megújított kiállítást. Az SZTE Nobel-díjas kutatói előtt tisztelgő, interaktív egyetemtörténeti tárlat Szent-Györgyi Albert munkásságát is bemutatja. Az új felsőoktatási tanévet megnyitó ünnepség 10-kor kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában