Szegedi hírek

2024.09.15. 14:00

Kéttannyelvű, nemzetközi osztály indul jövőre a Báthory-gimnáziumban

Hatosztályos, kéttannyelvű képzést indítanak jövőre a Báthory-gimnáziumban, ebben az osztályban külföldi diákokat is fogadnak. Az iskolában lehetőség lesz nemzetközi érettségit is tenni.

Timár Kriszta

Fotó: Török János

A régióban is egyedülálló képzést indít a jövő tanévtől a SZTE Báthory István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. Olyan kéttannyelvű osztály lesz az intézményben, ahol szinte minden tantárgyat angolul tanítanak, így várják ide a nemzetközi diákokat is.

kéttannyelvű
Az angol nyelvoktatás már most is magas szintű a Báthoryban, ezt emelik tovább a kéttannyelvű képzéssel. Fotó: Török János

A városban tapasztalható gazdasági, ipari és tudományos változás miatt megjelent egy olyan igény, hogy az SZTE, az ELI Alps, a Science Park és az ide betelepülő nemzetközi cégek – például a Rheinmetal vagy a BYD – külföldi dolgozóinak a családtagjai is tudjanak tanulni a városban. Éppen ezért úgy határoztunk, hogy az eddig is magas szintű nyelvi képzésünket továbbfejlesztjük, és indítunk egy olyan osztályt, mely fogadni tudja azokat, akik angol nyelven végeznék a középiskolát 

– mondta el lapunknak Dobi János igazgató.

A hat évfolyamos képzés 2025 őszén, tehát a jövő tanévtől indul. A tárgyak döntő többségét angolul tanítják majd, a magyar nyelvet a külföldieknek idegen nyelvként oktatják majd, a magyar diákoknak pedig hagyományos magyar nyelv és irodalomként. A 15 fős osztályba tavasszal lehet majd jelentkezni, alapvető elvárás hozzá az igazolt nyelvtudás. 

kéttannyelvű
Fotó: Török János

A külföldi diákok számára ez egy olyan lehetőség lesz, amihez bármikor, akár néhány évre is tudnak majd csatlakozni 

– tette hozzá az igazgató.

A középfokú iskoláztatás legmagasabb kimenetele a nemzetközi érettségi, melyre az új képzési forma bevezetésével egyidejűleg szintén lehetőség lesz a Báthoryban. 

kéttannyelvű
Fotó: Török János

A kéttannyelvű osztály diákjai 11. évfolyamtól szétválnak, az alapján, hogy magyar vagy nemzetközi érettségit szeretnének tenni. Utóbbira ugyanis speciális felkészítés szükséges, hiszen ott mások a tantárgyak és az elvárásrendszerek is. Fontos azonban, hogy a nemzetközi érettségire készülőknek a NAT követelményeinek is eleget kell tenniük. A nemzetközi érettségire felkészítő program költségtérítéses lesz. Az induló kéttannyelvű osztály miatt egyébként nem lesz több osztály a Báthoryban, kivezetjük ugyanis az informatika orientációt

 – tájékoztatott Dobi János.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában