Falufejlesztés

20 órája

A nagymágocsi önkormányzat két járdát is felújít

Két járdaszakaszt újítanak fel Nagymágocson, a munkálatokra ötmillió forintot nyertek a Magyar Falu programban. A nagymágocsi önkormányzat ebben a ciklusban nagy hangsúlyt helyezett a közutak, járdák állapotának javítására. Lehetőségeik és a pályázatok függvényében több út- és járdaszakaszt is felújítottak.

Kovács Erika

Most bruttó 5 millió forintot nyert a nagymágocsi önkormányzat a Magyar Falu programban.

nagymágocsi önkormányzat, járda, aszfalt, járdafelújítási program
A nagymágocsi önkormányzat a következő ciklusban is folytatja a járdafelújításokat. Fotó: Kovács Erika

20 centiméter mély alapot építenek

Nemcsak az a gond, hogy már régiek az utak, járdák, hanem az utóbbi években tapasztalható nagy szárazságok és hirtelen lezúduló esők is rontották ezek állapotát. Nagyon kiszáradt a föld, sok helyen repedések, mélyedések keletkeztek a több tízéves járdákban. Most bruttó 5 millió forintot nyertünk pályázaton, amelyet két járdarész megújítására használunk fel 

– mondta Szebellédi Endre, Nagymágocs polgármestere. Az érintett területeken nemcsak új aszfaltot kapnak a járdák, hanem teljesen újjáépítik az alaptól kezdődően.

Az egyik szakasz a Szentesi út Kossuth és Rákóczi Ferenc utca közötti részét érinti, a másik pedig a Meggyes utca melletti volt lila játszótér járdáját. A két szakasz együtt 250 méteres. A régi alapot is felszedjük, újraépítjük, 20 centiméter mélységű lesz, arra kerül majd az új aszfaltréteg. A megerősített alapra az időjárás miatt van szükség, ami hol szárítja, hol duzzasztja az agyagréteget. Így az új járdák remélhetőleg hosszú ideig szolgálják majd az arra lakó, vagy arra járó polgárokat 

– fogalmazott a polgármester.

A volt lila játszótérnél fásítanak is

Mint megtudtuk, a volt lila játszótérnél kiszedik az öreg akácfákat is, mert azok gyökere nyomta fel a járdát. De a fákat pótolják.

A járdaépítéshez most keresi a kivitelezőt az önkormányzat. A polgármester szeretné ha még a jövő hónapban, a hideg idő beállta előtt elkészülne a járdafelújítás.

Nem várunk 2025-ig, mert nem szeretnénk, ha közben megdrágulnának akár az alapanyagok, akár az emberi munkaerő 

– tette hozzá Szebellédi Endre.

Az önkormányzat önerős járdaépítést is hirdetett

Nagymágocson három pilléren nyugszik az önkormányzati járdafelújítási program. A pályázati források mellett a legrosszabb szakaszokat az önkormányzat saját forrásból újítja fel. Hirdettek önerős járdaépítési programot is, amelyhez az önkormányzat anyagot ad, a lakosoknak pedig a munkadíjat kell vállalniuk. Ezzel idén 12 háztartás élt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában