Helyi közélet

2024.09.16. 18:59

Hamarosan szól a palotai harang

Szabó Imre

Hamarosan elkészül az a harangláb, amelyet a Páneurópai Kulturális Egyesület akart felállítani a Kelemen László Emlékparkban Csanádpalotán – tájékoztatta a Délmagyarországot Szügyi László, az egyesület művészeti vezetője. Közben a harang is elkészült, amelyet az elhunytak emlékére, illetve az érkező újszülöttek tiszteletére meg lehet majd kongatni.

A frissen elkészült harang. Fotó: Páneurópai Kulturális Egyesület
A frissen elkészült harang. Fotó: Páneurópai Kulturális Egyesület

Mint korábban megírtuk, a haragláb felállítását még a múlt évben, a helyi római katolikus templom 250. évfordulóját köszöntve határozták el az egyesületet alapító helybeli művészek. A munka az egyesület nyári, határon túli magyar alkotókat is vendégül látó művésztelepén vett lendületet; akkor készült el Bárdi Andrea makói fafaragó jóvoltából a talapzat elé megálmodott, Szent Mihályt és Nepomuki szent Jánost ábrázoló két szobor is – utóbbi a palotai templom védőszentje. 

Maga a harangláb négyszer négy méteres alapterületű és hét méter magas. Anyaga tölgyfa, hasított zsindelye az erdélyi Székelyvarságban készült kézzel, fenyőből. Elkészült hozzá a harang is, amelyen az olvasható: a harangszó mindenkié. Ez 25 kilós, a tiszaeszlári Varga László műkovács, a Magyar Művészeti Akadémia tagja öntötte rézből.

Bekerülési költsége közel másfél millió forint volt. Megtudtuk, a pénzt helybeli adományozók adták össze, több mint húszan. Nevüket a haranglábhoz vezető járda térkövein örökítik meg.

A harangláb várhatóan a hét végére teljes egészében elkészül és halottak napjáig a környezet rendbe tétele is befejeződik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában