Szegedi hírek

2024.06.27. 07:00

Súlyos betegséget is kaphatunk a szúnyogcsípéstől

Már 13 európai országban jelen van a tigrisszúnyog – a Dengue-láz kórokozójának egyik terjesztője. Bár hazánkban eddig csak behurcolt esetekről tudni, nyaralás előtt érdemes felkészülni rá, hogy akár egy csípés is potenciálisan súlyos betegséget okozhat.

Timár Kriszta

Fotó: Soumyabrata Roy

A korán jött tavaszban már februárban aktiválódtak egyes csípőszúnyogok, köztük a Dengue-láz kórokozójának egyik fő potenciális hordozója, az ázsiai tigrisszúnyog is. Ez a faj stabilan megvetette a lábát hazánkban, és bár egyelőre még hazai fertőzésről nem tudni – a megbetegedések mindegyike behurcolt eset – valószínűleg ez sincs messze.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint tavaly 130 Dengue-lázas esetet regisztráltak az EU-ban, szemben a 2022-ben jegyzett 71 esettel. A megbetegedések száma tehát jelentősen megugrott a közelmúltban Európa területén, az invazív szúnyogfaj pedig, amely korábban csak a trópusi övezetekben fordult elő, már 13 országban megjelent – köztük olyan, magyarok által kedvelt nyaralóhelyeken is, mint Bulgária, Horvátország, Görögország vagy Szlovénia. Az olaszországi Triesztben például több városrészt is le kellett már zárni, ebben az évben már ötödször fertőtlenítettek a vérszívók jelenléte miatt.

A Dengue-láz emberről emberre nem terjed, szúnyogcsípéssel azonban el lehet kapni. Illusztráció: Shutterstock
A Dengue-láz emberről emberre nem terjed, szúnyogcsípéssel azonban el lehet kapni. Illusztráció: Shutterstock

A Dengue-láz emberről emberre nem terjed, szúnyogcsípéssel azonban el lehet kapni. A fertőzöttek körülbelül négyötöde tünetmentes vagy nagyon enyhe, influenzaszerű tünetekkel vészeli át a betegséget. Egy hét lappangási idő után azonban jelentkezhet magas láz is. Tünetei még a hányinger, hányás, testszerte apró, halvány kiütések és a csontfájdalom. A betegség második hetében viszketés, hámlás jelentkezik a tenyereken és a talpakon, illetve apró bevérzések jelennek meg a bőrön. A betegség nagyjából 2 hét alatt elmúlik, csupán láz- és fájdalomcsillapítás szükséges. A betegek ilyenkor életre szóló immunitást is szereznek.

Csakhogy a Dengue-láznak négy típusa létezik, aki pedig a megbetegedés után egy másikat kap el, komolyabb tünetekre számíthat, ekkor ugyanis az immunrendszer túlmunkája miatt vérzéses láz alakulhat ki, amely orvosi ellátás nélkül akár halálos is lehet. Tavaly regisztrálták egyébként a valaha volt legtöbb Dengue megbetegedést a világban: több mint 80 országból mintegy 6,5 millió esetet jelentettek, amelyből 7300 eset volt halálos kimenetelű.

A tigrisszúnyogok nappal is aktívak, nem zavarja őket a forróság. Szúnyogveszély esetén érdemes hosszú ujjú és hosszú szárú ruhát viselni, csökkentve a csípések kockázatát és számát – tanácsolják az Infektológiai Központ szakemberei. Hatékony megoldás a szúnyogháló használata: ezt nemcsak nyílászárók elé érdemes tenni, hanem akár az ágy köré is, különösen, ha olyan helyen alszunk, ahol a Dengue-vírust is terjeszteni képes rovarok rajzanak. Mindezek mellett igyekezzünk felszámolni környezetünkben a rovarok szaporodását elősegítő víztárolókat, azaz tavacskákat, fedetlen vízgyűjtőket. Fontos a háztartási víztároló edények lefedése és rendszeres ürítése, tisztán tartása, és a szilárd hulladék zárt helyen történő tárolása is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában