Helyi közélet

2024.06.27. 17:30

A városházán is felfigyeltek a bűzre

A szennyvíztisztító telep műszaki hibája okozta azt a kellemetlen szagot, ami Makó északnyugati részén az elmúlt hetekben érezhető volt. A téma a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén is szóba került: azt egyik érintett képviselő kérdőre vonta az Alföldvíz éppen jelen lévő műszaki igazgatóját.

Szabó Imre

Archív Fotó: Szabó Imre

– Nem tudja valaki, mi ez az irgalmatlan bűz a Vertán-telepen hetek óta? Esküszöm, a görény térden állva könyörögne a receptért! – jelentkezett valaki nemrégiben a kérdéssel az egyik makói témájú közösségi oldalon. Kapott is több mint félszáz hozzászólást, amelyekből kiderült, a probléma elsősorban a város északnyugati részét – többek között az Ardics, az Ószegedi, a Kölcsey, a Munkás, a Hargita és a Vaskapu utcát – érinti. Évekkel ezelőtt egyébként volt már hasonló, és ez eszébe is jutott néhány hozzászólónak. Akkor a makói szennyvízteleptől érkezett a kellemetlen szag. 

Évekkel korábban, többször is előfordult, hogy a szennyvíztisztító telep kellemetlen szaggal terhelte a makói levegőt a nyári időszakban. Archív fotó: Szabó Imre

A bűz most a városházára is elért, legalábbis úgy, hogy szóba került a legutóbbi testületi ülésen. Czirbus Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) napirend előtt elmondta, a nyári időszakban a szennyvíztisztító telep irányából érkező bűz olykor még a Szent István téren is érezhető. Hozzátette: Zsámboki Zsolttal, a városháza műszaki csoportjának vezetőjével együtt az egyik ilyen napon, kora délután a helyszínen személyesen győződött meg róla, hogy a tisztítómű a környéken élők életét ellehetetlenítő szagterhelés forrása.

– A műszaki csoport kezdeményezésemre többször kereste meg a polgármester által is aláírt levéllel az Alföldvíz Zrt-t azzal a kéréssel, hogy szüntessék meg az eljárást, ami ezt okozza – mondta.  

A képviselő megkérdezte az Alföldvíz teremben jelen lévő illetékesét, Fazekas Zoltán műszaki igazgatót: mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a helyzet rendeződjön? 

Fazekas Zoltán műszaki igazgató. Fotó: Szabó Imre 

– A makói szennyvíztisztító telep fejlesztése 2014-ben zárult le – emlékeztetett a szakember. Hozzátette: a megújult létesítményre büszke lehet a város, hiszen akkor korszerűvé és környezetbaráttá vált – a szennyvíziszap kezelése is. De ahogy múlik az idő, egyre gyakrabbban fordulnak elő meghibásodások – mint most is.

– Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a telep ne bocsásson ki kellemetlen szagot, de a technológia fejlesztése költséges, a szennyvíz- és csatornadíjakból nem fedezhető beruházást igényelne – hangsúlyozta. Ilyen most is előkészítés alatt áll, megvalósulása azonban még éveket igényel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában