Sokakat vonzott idén is a rózsaünnepi felvonulás

2024.06.29. 21:00

Rózsaszirom-eső hullott Szőregen – Galéria

Bőkezűen dobálták idén is a rózsaszálakat és szórták a rózsaszirom-esőt a Szőregi Rózsaünnepen a felvonulók. A lovaskocsik és az autók feldíszítéséhez a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer rózsát biztosítottak.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba / Illusztráció

A legszemfülesebb látogatók komplett rózsacsokrokkal térhettek haza a 24. Szőregi Rózsaünnep szombat délutáni felvonulásáról. Évről évre ez a virágok királynője fesztiváljának legnépszerűbb programja, idén is rengetegen voltak kíváncsiak a virágpompába öltöztetett menetre. A rutinosak takarókkal, sőt sokan kempingszékkel érkeztek és telepedtek le a vonulási útvonal mentén. Idén is mazsorettek, majd fúvós zenekar haladt a menet elején, őket követték a néptánccsoportok, a szőregi iskolások és rózsahölgyek, majd következtek az ezernyi rózsával díszített lovaskocsik és autók, amelyek utasai bőkezűen dobálták a rózsaszálakat és szórták a rózsaszirmot a nézelődők örömére. A díszítéshez és a rózsaszirom-esőhöz a szőregi és környékbeli rózsatermesztők több százezer rózsaszálat biztosítottak.

rózsa
Gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesen gyűjtötték csokorba a felvonulók által kiosztott rózsaszálakat. Fotó: Karnok Csaba

A szőregi rózsatőtermesztésnek több mint százéves múltja van, az országban egyedülálló hagyományokkal rendelkezik. A rendkívül munka- és szakértelemigényes termesztés jellemzően családi gazdaságokban folyik. A Szőreg környékén termesztett rózsatövek Európa-szerte keresettek. Ennek elismeréseként a szőregi rózsatő 2012-ben bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába, valamint a Magyar Értéktárba kiemelt nemzeti értékként vették fel, 2020-ban pedig hungarikum lett.

A Rózsaünnepet először 1989-ben rendezték meg, a kiállítások minden évben egy-egy témakört ölelnek fel, az idei rózsás kompozíciók kiállítása a „Szőregi csata 175. évfordulója” tematikájában épült fel.

A fesztivál rendszerint nagy népszerűségnek örvendő programja a rózsaföldek látogatása is, idén Bata András nyitotta meg rózsaföldjét a látogatók előtt. Emellett második alkalommal szervezték meg a „Szedd magad rózsa” akciót a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában