Különleges meteorológiai jelenséget filmezett le Misic Lajos

2024.07.01. 18:50

Porördög kavargott Szentesen – Videó

Nálunk nem mindennapos meteorológiai jelenséget videózott le Szentesen Misic Lajos, amit a Facebookon, a Viharvonal Viharvadász Csoportban tett közzé. Porördög kavargott június 29-én 15 óra 21 perckor egy helyi kamiontelepen.

Kovács Erika

Forrás: ViharVonal Viharvadász Csapat / Facebook

A porördög a tölcsérek közé tartozó meteorológiai jelenség, amely állítólag Magyarországon sem ritka a nyári időszakban, de azért nagy szerencse kell, hogy az ember egy porördögöt kifogjon.

A videóhoz rengetegen kommenteltek. Félelmetesnek és egyben gyönyörűnek tartották. Az egyik hozzászóló visszaemlékezése szerint, ha bármekkora porördögöt, vagy csupán porördögöcskét láttak régen, a gyermekkorában, a nagymamája mindig azt mondta, banyák táncolnak. Más úgy fogalmazott, bébi tornádó, Isten óvjon mindenkit a nagyobbaktól. Volt, aki viccesen megjegyezte, ilyen az, amikor valaki a Wish-ről rendel tornádót. Egy kommentelő pedig azt írta, ősszel mehetne hozzá sok kicsi porördög levelet söpörni.

A Wikipédia szerint a porördögök elsősorban nyáron keletkeznek, anticiklonális helyzethez kötődnek, amikor a homokos talajt vagy mezőt a közvetlen napsugárzás erősen felmelegíti.

A talaj fölött lévő felhevült levegő környezeténél könnyebbé válik, és felszáll. Ez az alacsony nyomású képződmény, ún. száraz termik úgy képzelhető el, mint egy légbuborék. A nyomáskülönbség révén a légbuborékba minden irányból levegő áramlik, amely aztán forgó mozgásba kezd. A porördögök haladási sebessége megközelítheti a 100 km/h-t, de állhatnak szinte egy helyben is. A tornádókhoz annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő kialakulása függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeghez kötődik. Míg azonban a porördögök a szép idő jelenségei, és a felszín felől indulnak, a tornádók zivataros időhöz, legtöbbször szupercellákhoz kapcsolódnak, és a felhőkből nyúlnak alá

” – írták.

A videó itt tekinthető meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában