Digitália

2024.06.28. 06:02

Elkészült az emberi sejtekből tenyésztett, élő bőrű robot

A Tokiói Egyetem és a Harvard Egyetem kutatócsoportja kifejlesztett egy arc formájú robotot élő bőrrel.

MW

Forrás: CC-BY-ND

Fotó: Takeuchi

Tényleg olyan, mint az emberi bőr, ami rugalmasan kötődik az alatta lévő húshoz, izomzathoz. A laboratóriumban tenyésztett, élő szövetet a robot vázához tapasztják, s így természetes rugalmassággal és önjavító képességgel rendelkező, bőrfelületű robotokat hozhatnak létre.

Íme, egy robot Buddha-arccal.

Szája mosolyra húzódik, gödröcskék jelennek meg az arcán.

Eddig a humanoid robotokat hiába vonták be az emberi bőrre megtévesztésig hasonló szilikonnal, az ilyen anyag nem tud például izzadni, hőt leadni, nincs tapintási, vagy önjavítási képessége.

A megoldás az élő szövettel rendelkező robot lehet. A Tokiói Egyetem korábban már kifejlesztett egy „ujjrobotot” élő bőrrel, amely képes önmagát helyreállítani.

Shoji Takeuchi, az egyetem professzora azt mondja, javítaniuk kellett a robot váza és a bőr szerkezete közötti tapadást. A mostani kutatócsoport olyan kollagénrostokból merített ihletet, amelyek az emberi bőrt az alatta elhelyezkedő szövethez rögzítik. Apró, v-alakú réseket hoztak létre a robot felületén, és kollagén gélt fecskendeztek a tenyésztett bőrbe, amit egy „horgony szerkezettel” lehet a robotok vázához rögzíteni.

Viszkózus kollagént résekbe fecskendezni rendkívül nehéz. A kutatóknak sikerült beépíteniük a mikrostruktúrába azáltal, hogy az anyagot hidrofillé tették plazmakezelési technikával.

Sikerült arc formájú, élő, tenyésztett bőrrel borított szerkezetet létrehozniuk.

Fotó: Takeuchi / Forrás: CC-BY-ND

A technológia hasznos lehet a bőröregedés vizsgálatában, valamint a kozmetikai, hagyományos sebészeti és plasztikai sebészeti kutatásban. És ha szenzorokat ültetnek a bőrbe, készülhetnek a jobb érzékelési technológiával, mimikával, társalgási képességekkel rendelkező robotok.

Takeuchi professzor: „Ebben a kutatásban olyan arcot tudtunk létrehozni, melynek felülete és szerkezete olyan, mint az embereké, de még dolgoznunk kell például a ráncokon a valós arc létrehozásához. Fontos, hogy kifinomult működtetőket (izmokat) építsünk be a robotba, amelyek lehetővé teszik az öngyógyítást és a környezet pontosabb érzékelését.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!