Vadászok helyett már ők a vadak

2024.06.30. 16:34

Bartók Donát felépült a térdsérüléséből, már teljes értékű munkát végez

Felgyógyult térdsérüléséből, így az új szezonra a felkészülést már csapatával, a svájci Kadetten Schaffhausennel kezdheti meg a szegedi származású kézilabdázó, Bartók Donát. Rehabilitációja jól sikerült, úgy érzi, nem lesz könnyű idényük, játékoskeretük összetétele viszont erősödött. A 27 éves jobbátlövővel beszélgettünk.

Becsei Dávid

A 27 éves Bartók Donát (a labdával) 2021 nyara óta erősíti a svájci Kadetten Schaffhausen kézilabdacsapatát.

Forrás: MTI

Fotó: Patrick B. Krämer

– Még 2023. szeptemberében egy Wacker Thun elleni bajnoki mérkőzésen szenvedett térdsérülést. Hogy van, hol tart a rehabilitációval?
– Köszönöm szépen, most már jól vagyok, éppen június 15-én köszöntem el a zürichi Lions jégkorongcsapatának orvosi stábjától. Náluk végeztem el a rehabilitációt, a teljes felépülést követően most éppen a rövid nyári pihenésem töltöm. Továbbra is edzésben vagyok, csinálom az atlétikai feladatokat, de szerencsére a megműtött térdem már tünetmentes, jól sikerült a gyógyulás.

– Csapata nyári felkészülésébe már teljes gőzzel becsatlakozhat?
– Igen, teljes értékű játékosként kezdhetem el velük a munkát. Valószínűleg lépésről lépésre épít vissza a szakmai stáb, így az első edzőmeccsen lehet, hogy még nem lépek pályára. Szükség lesz rá, hogy felvegyem a ritmust, hiszen tíz hónapja nem játszottam mérkőzést, de a tavaszi szezon második felében már néhány feladat erejéig becsatlakoztam az edzésekbe.

– Mennyire élték meg csalódásként a Kadetten Schaffhausennél, hogy az Európa-ligában nem sikerült bejutni a legjobb négy közé? A nyolcaddöntőben a későbbi döntős Füchse Berlin állította meg a csapatot. Hazai fronton viszont mindent megnyertek, visszahódították a kupát, megnyerték a bajnokságot és a szuperkupát is.
– Ez az első olyan szezonom Svájcban, amelyben nem igazán tudtam tevékenyen részt venni, csak az idény eleji szuperkupa-mérkőzésen. Ettől függetlenül viszont nagyon örülök, hogy mindent megnyertünk a hazai porondon. Azért viszont nagyon kár, hogy az Európa-ligában nem sikerült eljutni a négyes döntő kapujáig. Ugyanakkor a Berlin hatalmas játékerőt képvisel, ezt többek mellett a Veszprém is megtapasztalhatja majd szeptembertől a Bajnokok Ligájában. A csoportkörben jól szerepeltünk, a főcsoportban viszont egy-két pontot elhullajtottunk. Ezek ha meglettek volna, elkerülhettük volna a Füchsét.

– Milyen két mérkőzést játszottak a Füchse Berlin ellen?
– Bár itthon jól kézilabdáztunk ellenük, nyertek 32–28-ra. A visszavágón viszont már kidudorodtak a Berlin erősségei, és akkor már 34–28-ra győztek.

– Milyen céljaik lehetnek a következő szezonban?
– Más lesz a helyzet, mint idén volt, hiszen most mindent megnyertünk Svájcban, így nem mi leszünk a vadászok, hanem a vadak, akire vadásznak a riválisok. Szerencsére viszont ezt is jól tudjuk kezelni, hiszen idén is jól kezeltük, visszahódítottuk a kupát a Krienstől. Nem lesz könnyű idény, de a keretünk jónak ígérkezik.

– Fontos változások lesznek játékosfronton, hiszen mást ne mondjak, a korábbi szegedi közönségkedvenc, Joan Canellas visszavonul az olimpiát követően.
– Így van, Joan egy nagyszerű srác, játékosként és magánemberként is hiányozni fog. Remélem Párizsban az olimpián begyűjti a kollekciójából még hiányzó aranyérmet. Az ő helyére Juan Castro jön Leónból irányítóba, míg BL-győztesen hazatér beállóba Lucas Meister Magdeburgból, miután Lukas Herburger a Füchse Berlinbe igazol tőlünk. A fiatal svájci poszttársam is távozik, míg a horvát Patrik Martinovic hosszabbított, ő januárban érkezett az én sérülésem miatt.

– Csak januárban?
– Igen, az őszt egyedül tolta le gyakorlatilag Sadok Ben Romdahne. A sérülésem következtében átalakult a csapat, mivel a poszttársam egy fiatal srác, neki még időre lett volna szüksége, ezzel ellentétben egyedül maradt, ami nagy falat volt számára. Segítségre szorult, így gyakran jobbkezes jobbátlövővel játszottuk az ősz folyamán, ami egyébként jól működött, majd a télen jött Martinovic, akivel annyira elégedettek voltak a vezetők, hogy hosszabbítottak, ketten alkotjuk majd a balkezes átlövők táborát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában