Szegedi hírek

2024.06.23. 14:45

A 80 évvel ezelőtt deportált szegedi zsidókra emlékeztek – Fotók

A szegedi zsidók kitelepítésének a 80. évfordulójára emlékeztek vasárnap. Az egykori gettó bejáratánál tartott koszorúzás után gyászistentiszteletet, délután pedig hangversenyt tartottak.

Delmagyar.hu

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából mártír-megemlékezést szervezett vasárnap a Szegedi Zsidó Hitközség és a szegedi önkormányzat Magyar-Izraeli Baráti Társasága. Az egykori téglagyári gettó bejáratánál, a Cserzy Mihály utcában kezdődött a programsorozat, az emlékoszlopnál rendezett ünnepséggel. Elsőként Buk József, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke mondott beszédet, aki emlékeztetett, a 80 év több mint két emberöltő. 

– Fontos, hogy emlékezzünk, milyen tragédiákhoz vezet a felelőtlen politizálás – hangsúlyozta.

Buk József felidézte: 1944. június 25-én kezdődött meg a téglagyári gettó kiürítése. 

– A Rókusi pályaudvarról marhavagonokban szállították a zsidókat Auschwitzba. Két vagont azonban nem tudni miért, Bécs előtt lekapcsoltak. Ők voltak a szerencsések – idézte fel. Összesen több mint kétezer áldozata volt a deportálásnak, három nap alatt minden zsidót eltüntettek a városból.

A megemlékezésen a tervek szerint jelen lett volna egy túlélő, ő azonban végül nem jött el. Lánya, Túri Tímea levelet írt, melyet Rajhona Márton olvasott fel. Mint írta, ma már második és harmadik generációs túlélők is vannak, igaz, nekik nincs tapasztalatuk erről a szörnyű időszakról. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlélőkre nem szabad csak a holokauszttal kapcsolatban gondolni, hiszen az uniformizált történeten kívül mindannyiuknak van egyedi élettörténete is.

Az ünnepségen ifj. Iványi Gábor is beszélt, korabeli sajtószövegeket olvasott fel, hogyan tálalta a média a szegedi zsidó deportálást. Ezt követően megkoszorúzták az emlékművet, majd a résztvevők kavicsokat helyeztek el a lábánál. Ezután a Újzsinagógában gyászistentiszteletet tartottak, délután pedig Altorjay Tamás és Maczelka Noémi hangversenyére várták az érdeklődőket a Korzó Zeneházba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában