Vásárhelyi közgyűlés

2024.09.16. 20:00

Márki-Zay Péter: Szüntessék meg az önkormányzat elleni perigényeiket

Furcsa napirendet is tárgyal kedden a vásárhelyi közgyűlés. A Márki-Zay Péter vezette grémium elé kerülő határozati javaslat szerint felszólítja a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközséget, hogy szüntessék meg az önkormányzattal kapcsolatos perigényeiket.

Kovács Erika

Mint ismeretes, az ótemplomi egyházközség – élve törvény adta jogával – ingyenesen tulajdonba kérte a Petőfi utca 6. szám alatti és a Szék utca 3-5. szám alatti iskolaépületeket. Ez nem tetszett Márki-Zay Péternek. Itt kezdődött a konfliktus.

A Petőfi utca 6. szám alatti épület körül évek óta áll a bál Márki-Zay Péter és a reformátusok között. Archív fotó: Török János
A Petőfi utca 6. szám alatti épület körül évek óta áll a bál Márki-Zay Péter és a reformátusok között. Archív fotó: Török János

Tahósággal gyanúsította meg a lelkészt

Az önkormányzat nem tett eleget az ótemplomiak kérésének a törvény által előírt határidőig. A reformátusok ezért beperelték a várost, Márki-Zay Péter önkormányzata pedig „több frontos támadást” indított ellenük.

Az önkormányzat, a tavalyi tanév előtt, a Petőfi utca 6. szám alatt, az ótemplomiak által fenntartott Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola által használt földszinti termeken lecserélte a zárakat. A város akkor kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, a Szőnyi illegálisan használta a termeket. Felajánlották, hogy raktározásra más önkormányzati ingatlanokat bocsáthatnak a rendelkezésükre, „amennyiben vállalják, hogy azokat nem lopják el”. Az ótemplomiak birtokvédelmi eljárást indítottak, ami nekik kedvezett. A református egyház zsinata is kiállt mellettük egy közleményben.

Az önkormányzat azon a nyáron játszóház kiépítéséhez kezdett a Petőfi utca 6. szám alatt. Ennek kapcsán Bán Csaba lelkészt Márk-Zay Péter tahósággal vádolta és azzal gyanúsította meg, hogy nem engedi be a vécébe az ott dolgozó munkásokat, amit Bán Csaba cáfolt. Időközben az önkormányzat társasházzá nyilvánította az épületet, az udvaron álló építményt pedig nemrég a romáknak ajánlotta fel kulturális központként.

Az önkormányzat és az ótemplomiak között a belvárosi rekonstrukció miatt is konfliktus keletkezett. Az önkormányzat kaput csináltatott a védfalra, ami ellen az ótemplomi egyházközség tiltakozott, mert szakrális területet érint.

Bán Csaba beperelte a polgármestert

Az ótemplomi egyházközség a rekonstrukció kapcsán azt kérte a várostól, hogy adják tulajdonba a templom körüli területet és a műemlék magtárt, ami eredetileg az egyházé volt. 

Januárban az önkormányzat „A Kossuth teret is részben maguknak követelik Bán Csabáék” címmel közpénzből finanszírozott szórólappal árasztotta el a vásárhelyi postaládákat. Az MZP Őszintén című videóban pedig Márki-Zay Péter gyalázta is Bán Csabát. „Hódmezővásárhely, ha kell, aláírást gyűjt, népszavazást tart, tüntetünk, de ezeknek az aberrált gazembereknek, akik leuralták a református közösségeket, akik gyermekeket bántalmaznak, gyermekek ellen politizálnak, nem adjuk oda a város vagyonát” – mondta egy videóban Márki-Zay Péter.

Bán Csaba egyébként több rendbeli, nagy nyilvánosság előtti, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége, valamint több rendbeli, nagy nyilvánosság előtti, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett becsületsértés vétsége miatt már tett feljelentést Márki-Zay Péter ellen.

Márki-Zay Péter: 30 napon belül vonják vissza!

Most az önkormányzat, a Márki-Zay Péter által aláírt határozati javaslatban felszólítja a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközséget, hogy szüntessék meg az önkormányzattal kapcsolatos perigényeiket. Márki-Zay Péterék szerint jogalap nélkül követelik az iskolákat. A polgármester egy idén februárban készült közvélemény-kutatásra hivatkozik, amely 2,8 millió forint önkormányzati forrásból készült és többek között a Fidesz, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, Márki-Zay Péter és Lázár János népszerűségét vizsgálta. Bán Csaba református lelkésznek külön blokkot szenteltek, „Bán Csaba református lelkész ingatlanvagyon követelésének megítélése pártpreferencia, korcsoport és végzettség szerint” címmel.

Márki-Zay Péter szerint a vásárhelyiek többsége nem ért egyet az ingatlan átadásával, és felhívta az ótemplomiak figyelmét, hogy vegyék tudomásul a vásárhelyiek akaratát és 30 napon belül vonják vissza a bírósági kereseteiket. A határozati javaslat elfogadásáról a keddi közgyűlés dönt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában