Szívüket-lelküket beleadták műveikbe a petőfitelepi amatőr alkotók – galériával, videóval

Kézműves remekekből nyílt tárlat a Petőfi-telepi Művelődési Házban szombaton. A Petőfitelepi Amatőr Alkotók Kiállítása már több mint húszéves hagyománya a városrésznek, idén több mint ötven kiállító művei megcsodálhatók a tárlaton.

Koós Kata

Táskák, kerámiák, festett selyemkendők, makramék, papírmasé szobrok, kovácsoltvas remekek, festmények, gyurmaékszerek is megtekinthetők a Petőfi-telepi Művelődési Ház szombaton megnyitott, szemet gyönyörködtető tárlatán. A Petőfitelepi Amatőr Alkotók Kiállítása a városrész 21 éves hagyománya, amelyet még Gila Ferenc korábbi önkormányzati képviselő indított útjára. 

petőfitelepi amatőr alkotók, tárlat, alkotók
A petőfitelepi amatőr alkotók tárlata november 2-ig látható a városrész művelődési házában. Fotó: Karnok Csaba

Minden a fafaragókkal kezdődött

Gila Ferenc lapunknak elmondta, hogy minden egy Szántó Kovács János utcai fafaragó családdal kezdődött annak idején. 

Felkerestek, hogy szerezzek nekik nyár- és platánfát, mert azokat jól tudják faragni. Szereztem nekik egy-két köbméter faanyagot, majd Jarabekné Treplán Mariann akkori művelődési ház vezetővel összedugtuk a fejünket, és az az ötletünk támadt, hogy csináljunk egy kiállítást a telepi művészeknek

 – idézte fel a kezdeteket Gila Ferenc. 

Az első alkalommal még csak hat alkotó műveit vonultatta fel a tárlat, szombaton már több mint ötven kiállító alkotásaiban gyönyörködhettek a látogatók. Az alkotók között az általános iskolástól a nyugdíjasig, minden korosztály képviseltette magát. 

Az alkotás Petőfi-telep „védjegye” 

Ez a kiállítás mindig egy kézműves ünnep. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a kiállítók közöttünk élnek a telepen, vagy Baktóban vagy Tápén. Alkotó emberek, akik a szabadidejüket töltik alkotással 

– fogalmazott Farkasné Frecot Tünde, a Petőfi-telepi Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében. Lapunknak elmondta, a művelődési házban kerámia-, akvarell- és két rajzszakkör fut, de volt már mézeskalács-készítő és papírfonószakkör is, és a kézműves nagyik is nagyon aktív alkotók. 

 Más művelődési házaknak ott a népművészet, a néptánc vagy éppen a színjátszás. Mi az alkotást választottuk védjegynek, nagyon sok alkotókörünk van. Sokat segít az is, hogy az önkormányzati képviselő partner a közösségépítésben. A Petőfi-telepiek mindig is nagyon összetartók voltak és ma is szárnyal a közösségi szellem. Hiszünk abban, hogy a közösség képes átsegíteni a magánéleti és a társadalmi problémákon egyaránt – mondta Farkasné Frecot Tünde. 

A tárlatot Szénási Róbert önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki elmondta, maga is fest szabadidejében. 

Ha valaki hobbiból alkot, nem pénzkereset miatt, biztosan imádja azt, amit csinál. A gyermekekben még alapból benne van az alkotásvágy, a rajzolás, építés, gyurmázás, de az évek során a legtöbbünkből ez kiveszik. Nagyon jó érzés, hogy a kiállítókban ez megmaradt és minden évben el tudnak bennünket kápráztatni 

– mondta, majd Farkasné Frecot Tündével együtt minden alkotónak oklevelet és virágot nyújtott át munkája elismeréseként. 

Kell egy kis áramszünet”

Takács Ferencné festményeivel, Kenéz Ferencné fotóival gazdagította a kiállítás anyagát. Mindketten a nyugdíjas klub tagjai és rendszeres kiállítói a Petőfitelepi Amatőr Alkotók Kiállításának. 

Általános iskolás korom óta szívesen festek, de aztán volt egy nagy szünet, jöttek a gyerekek, zajlott az élet, később azonban újra elkezdtem. Nyugtat, kikapcsol, „kell egy kis áramszünet”, ahogy a nóta mondja – fejtette ki vidáman Takács Ferencné. 

Kenéz Ferencné nyugdíjazása után kezdett komolyabban foglalkozni a fotózással. 

A fotózás számomra a természetben az igazi. A nyugdíjazással fölszabadult egy csomó időm, amit ki kellett tölteni. Nekem a fotózás hozta el, ami igazán örömmel tölt el, órákat tudok egy tópartján elüldögélni és gyönyörködni a szépségekben 

– mondta el lapunknak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában