Száznegyven éves születésnapot ünnepel a Móravárosi iskola – galériával, videóval

Fennállásának száznegyvenedik évfordulóját ünnepli a Móravárosi iskola. A jubileum alkalmából pénteken ünnepséget szerveztek volt és jelenlegi diákok és tanárok meghívásával.

Timár Kriszta

Idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola. A jubileum egyben a szegedi állami szakképzés ünnepe is, hiszen 1884-ben kezdte meg működését Szeged Szabad Királyi Város Iparostanonc Iskolája. Ebből az alkalomból pénteken ünnepi műsort szerveztek az iskola Tápai épületének aulájában. A rendezvényen jelen voltak a Szegedi Szakképzési Centrum vezetői, a szegedi középiskolák igazgatói, jelenlegi és egykori tanárok és diákok. 

Móravárosi iskola, 140, évforduló
Volt és jelenlegi diákokkal és tanárokkal ünnepelte a Móravárosi iskola 140. születésnapját. Fotó: Gémes Sándor

A program elején Feketű Béla, az iskola igazgatója idézte fel az intézmény történelmét. Mint fogalmazott, változtak rendszerek, háborúk dúltak, békeidők jöttek, nemzedékek születtek és távoztak el mindörökre, de az iskola megmaradt, állandó maradt.

– Az elmúlt 140 évben csaknem százezer fiatal szerzett végzettséget az intézmény falai között. Egyetemes, történelmen túli értékeket adtunk át az idejáró diákoknak – mondta.

A rendezvényen ezt követően Szabó Gábor igazgatóhelyettes beszélgetett öt korábbi móravárosis diákkal. Kis Máté rendőr törzsőrmester, Fehér-Szűcs Márta sminkes, Molnár Tibor, a Tha Shudras énekese, Gonda József egyéni vállalkozó és Nagymihály Zoltán, a pécsi Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársa elmesélték, mit adott nekik az iskola. 

Molnár Tibor és Kiss Máté például kiemelték, mindkettőjükhöz nagy türelem kellett – egyikük esetében a magatartás, másikuknál a sportolói karrier miatt. De mint mondták, itt olyan tanárok vannak, akiktől ezt megkapták. Amikor pedig arra kérték a vendégeket, hogy lássák el útravalóval a jelenlegi diákokat, olyan tanácsok hangzottak el, hogy legyenek alázatosak, kitartóak és tartsák észben, hogy a tanulás az egyetlen, amivel az álmukat meg tudják valósítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában