Mindkét szegedi elit gimnázium javított országos helyezésén

A HVG idén is összeállította a TOP 100 gimnáziumok országos listáját. Idén is két szegedi iskola szerepel a rangsorban.

Timár Kriszta

Immár tizenkettedik alkalommal állította össze a HVG az élenjáró magyarországi gimnáziumok listáját. A rangsorhoz az előző év tavaszi érettségi eredményeit, a nappali felsőoktatási felvételi adatokat és a 10. évfolyam kompetenciamérésének eredményeit veszik alapul. 

rangsor, gimnázium, eredmény
 A Radnóti és a Báthory gimnáziumok fértek bele idén is a 100 legjobb iskola rangsorába. Archív Fotó: Karnok Csaba

Az élmezőnyben nincs jelentős változás, az első három helyezett intézmény csupán a dobogó fokait cserélgeti egymás között. Ezúttal az Eötvös József Gimnázium lett a legjobb, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a második és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a harmadik. A TOP 10-ben továbbra is csak egy vidéki iskola van: a veszprémi Lovassy László Gimnázium a 10. helyen.

Továbbra is a Radnóti és a Báthory fér csak be a TOP 100-ba

A listára kezdetek óta két szegedi gimnázium fér fel – ez idén sincs másként. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a tavalyi eredményén javítva ismét visszakerült a megszokott legjobb 35 százalékba: a 48-ik helyről visszarepült a 32-re. A kiadványban pedig még tavalyi nevén szereplő egykori SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola – amely szeptembertől Báthory István nevét viseli – idén a 61. legjobb gimnázium lett az országban. Ez 3 hely javulást jelent tavalyhoz képest.

A részletes adatokból kiderül, hogy a Radnóti a kompetenciamérésekben a legerősebb: szövegértésből az ország 11-ik, matematikából 15-ik legjobb eredményét produkálták diákjaik. Az érettségi tárgyak közül pedig a matematika a kiemelkedő, amelyből a 12-ik legjobb eredményt érték el a tavaly maturálók. A Báthory István diákjai szövegértés kompetenciában voltak a legerősebbek, ebben a kategóriában a 39-ik helyet szerezték meg, érettségi tárgyak közül pedig matematikából, amelyből a 43-ik helyre sorolták iskolájukat. Az intézményben a legrosszabb eredményt tavalyhoz hasonlóan idén is magyar érettségin érte el, amelyből a 133-ik helyre sorolódott, a Radnóti pedig idegen nyelvi érettségiből, amelyből a 165-ik helyet szerezte meg országosan.

Versenyeztetésben is kiemelkedő a Radnóti

A kiadvány külön listázta az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért döntős helyezéseket is természettudományos tárgyakból. Ezek mindegyikén szerepel a Radnóti. Biológiából a legjobb felkészítő iskola lett az országban, kémiából a második helyezést szerezte meg, matematikából a harmadikat, informatikából pedig szintén befért a TOP 10-be. Ez jelentős javulás tavalyhoz képest, amikor a legjobb eredmény a harmadik hely volt.

A 100 legjobb gimnázium kiadványban részrangsorok is szerepelnek. A 15 legjobb magyarországi technikum között a 10. helyen szerepel a Szegedi SZC Vaspári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában