Háromszáz óvodapedagógus tanácskozott az Agórában – galériával, videóval

A néphagyomány csak szívből szívbe átültethető – hangsúlyozta az Így tedd rá! program kapcsán Balatoni Katalin Szegeden. A köznevelési helyettes államtitkár Néphagyományőrzés a mindennapokban című szakmai napon tartott előadást pénteken több mint háromszáz óvodapedagógusnak.

Koós Kata

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása” – ez a Mórus Tamás-idézet adta az országos óvodapedagógiai szakmai nap mottóját, amelyet a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület és a Szeged és Környéke Területi Kör rendezett a Szent-Györgyi Albert Agórában pénteken. Több mint háromszáz óvodapedagógus érkezett szerte az országból, sőt határon túlról is. A konferencia fókuszában az élő néphagyomány továbbadásának lehetőségei álltak. 

óvodapedagógus, Balatoni Katalin, néphagyomány
Szerte az országból, sőt határon túli magyar óvodákból is érkeztek óvodapedagógusok a Néphagyományőrzés a mindennapokban című szakmai napra. Fotó: Karnok Csaba

Csak szívből szívbe működhet

A bensőséges hangulatot a szatymazi Szatymazi Barackvirág óvoda óvodásainak bájos műsora alapozta meg Kopasz Gyöngyi óvodapedagógus, Aranypáva-díjas énekes vezetésével. Majd Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, az Így tedd rá! program programgazdája tartott előadást. A program lényege, hogy a népi játékok „visszatanításával” segíti a gyermekek fejlődését és a harmonikus élet kialakítását. A helyettes államtitkár előadásában hangsúlyozta, hogy a néphagyományok átörökítésének sikeréhez kulcsfontosságú az óvodapedagógus lelkesedése, amely átragad a gyerekekre. Az óvodások a népi játékokon keresztül gazdagodnak észrevétlenül a legautentikusabb magyar hagyománykinccsel, amely a személyiségfejlődésük minden területére pozitív hatással bír. Ahogy fogalmazott, a néphagyomány csak szívből szívbe átültethető. 

Játszva adja át az óvodapedagógus a néptánc alapjait

Zahoránné Schmidt Ibolya, a Szegedi ÓVI Cső Utcai Óvodájának óvodpedagógusa elmondta, hogy több mint négy évtizede néptáncol. Jelenleg saját óvodája mellett a Baross utcai intézményben is tart néptánc foglalkozásokat a gyerekeknek. 

– A néptánc és a népi játékok nem csak a gyermek mozgását fejlesztik, hanem az értelmi képességeit, a figyelmét, a testtudatát is, valamint a társas érintkezés legfőbb szabályait is tanulja a néptánc által. Óvodában a gyerekekben még nem tudatosul, hogy igazi néptáncot tanulnak, játékként élik meg. Az Így tedd rá! program eszközei, például a sárga, piros, kék tulipánok kiváló lehetőséget biztosítanak a játékosságra, a lengető motívumok vagy éppen a cifra lépés alapjainak elsajátítására – fejtette ki. 

Őrizni kell kincseinket 

A résztvevő óvodapedagógusok mind egyetértettek abban, kulcsfontosságú, hogy a gyerekeket már óvodás korban megismerkedjenek a néphagyománnyal játékos, élményalapú formában. 

– A mai digitális világban elengedhetetlen, hogy a gyerekeknek megmutassuk, honnan származunk. Nem szabad, hogy ez a kincs feledésbe merüljön. Nekünk, óvodapedagógusoknak ebben rendkívül fontos szerepünk van, hiszen az óvodáskor az az életkor, amikor a gyerekek leginkább kíváncsiak a világra – mondta Horváthné Kálmán Zita, a bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa. 

– Az Így tedd rá! program révén a néphagyomány jelen van a mindennapjainkban az óvodai és a kisiskolai nevelés-oktatás minden terén. Nálunk az anyanyelv-fejlesztésben is kiemelt szereppel bír, mert olyan szórványból jöttünk, ahol csupán öt százalék a magyarság aránya – fűzte hozzá Szabó Angéla óvodapedagógus, aki négy kollégájával a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceumból érkezett a szegedi szakmai napra.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában