Fényfestéssel ünneplik az Öreg hölgy 120. születésnapját

Fényfestéssel ünnepli a Szent István téri vízorony 120. születésnapját a Szegedi Vízmű Zrt. szombaton. Este fél héttől öltözik fényárba az Öreg hölgy. A látványos esemény a TÖKéletes hétvégéhez kapcsolódóan valósul meg.

Koós Kata

Idén ünnepeljük a Szent István téri víztorony fennállásának 120 éves évfordulóját. Az Öreg hölgy 1904-ben vasbetonból épült. A születésnap alkalmából szombaton 18.30 és 18.50 között öltözteti fényárba a Szegedi Vízmű Zrt. az ipartörténeti műemléket. 

öreg hölgy, Szeged
Október 26-án, szombaton 18.30 és 18.50 között borul fényárba az Öreg hölgy. Archív fotó: Gémes Sándor

Kitárják az Öreg hölgy kapuit a látogatók előtt

A magyar mérnökképzés első doktora, Zielinski Szilárd műegyetemi tanár tervezte vasbetonból Szeged ikonikus víztornyát, amely mind a mai napig működőképes. Legutóbb a nyáron helyezték üzembe a Rókusi víztorony felújítása miatt. Október 26-án és 27-én kedvezményes áron, 700 forintért lesz látogatható 11 és 16 óra között. 

A víztorony teljes magassága a zászlórúddal együtt 54,9 méter. Tárolómedencéje ezer köbméteres, a kilátószintekre lépcső vezet. A torony különlegessége, hogy a tárolómedencét egy csigalépcső fúrja át, amelyen felsétálva az építmény legmagasabb pontján pazar kilátásban lehet része a látogatóknak. 

Tökfaragás Doktor Zoltán ételszobrásszal 

A szombat esti fényfestés mellett még számos családi program várja a Szent István tér látogatóit a hétvégén. Szombaton és vasárnap lesz ugyanis a Szegedi Városkép és Piac Kft. szervezésében a TÖKéletes Hétvége. 

Szombaton 9 órakor kézműves vásárral indul majd a nap, 10-től töklámpást lehet készíteni Doktor Zoltán ételszobrász, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes mestercukrász vezetésével. A Kövér Béla Bábszínház társulata saját standdal települ ki, a színpadon műsort adnak a Royal Balettiskola és az X-Treme Tánciskola növendékei. A töklámpás szépségverseny eredményhirdetését és díjátadását 14 órakor tatják. Negyed háromkor a bábszínészek A púpos lovacska című előadásból adnak elő részletet, háromtól Szellemvadászat címmel interaktív játékra várják a szervezők a gyerekeket. 17-től a Habakuk zenekar koncertezik. 

Interaktív játékok, körhinta és pónilovaglás

Vasárnap reggel 9-kor nyitja meg újra kapuit a kézműves vásár, 10-től a Csiga Duó ad koncertet. 11-től Csokit vagy csalunk, 15-től Rémes teke címmel lesz interaktív játék, 14-től a Kozmosz Egyesület ad műsort. Kísérő programként lesz építési lehetőség óriás építőkockákkal, körhinta és pónilovaglás is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában