Városi díszünnepséget tartottak a Rákóczi téren – galériával, videóval

A szegedi önkormányzat a Rákóczi téren emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A városi díszünnepség szónoka Szabó Sándor országgyűlési képviselő volt, aki a nemzeti ünnepen az egységes Európai Unió rendjébe történő betagolódást sürgette.

Delmagyar.hu

Az Országzászló ünnepélyes felvonása után a Rákóczi téren folytatódott a szegedi ökormányzat által október 23-a alkalmából rendezett városi díszünnepség. A Széchenyi térről érkező menetet a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar vezette, amelynek tagjai professzionális muzsikájukkal a műsor során több alkalommal is emelték az ünnepi hangulatot Gyimóthi Zoltán karnagy vezényletével.  

városi ünnepség
A városi díszünnepség végén koszorúkat helyeztek el Nagy Imre szobránál. Fotó: Karnok Csaba

A nyitány a Szeged Városi Kórusegyesület népes, egyesített kórusának éneke volt, akik Seres Brigitta vezényletével Bárdos Lajos Istené az áldás című kánonjával zengték be a teret és a környező utcákat. 

A Szegedi Nemzeti Színház színészei, Fekete Patrícia, Károlyi Krisztián, Krausz Gergő és Turi Péter nagy hatású zenés, irodalmi összeállításban idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit, hőseinek áldozatát. 

Ünnepi beszédet Szabó Sándor országgyűlési képviselő mondott, aki rámutatott, hogy 68 évvel ezelőtt Szeged volt a szikra, amely lángra lobbantotta a Moszkvából irányított, embertelen rendszer elleni küzdelem tüzét.

– 1956. október 16-án Szegeden alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, amely egyetemi autonómiai követeléseivel és a hozzákapcsolódó politikai progammal a forradalom közvetlen előzményének tekinthető – idézte fel Szabó Sándor, aki ezután az október 23-ai nemzeti ünnepen az egységes Európai Unió rendjébe történő betagolódást sürgette. Göncz Árpád, egykori köztársasági elnök több mint harminc évvel ezelőtt megfogalmazott szavait idézve akalmazkodásra buzdított a magyar szabadság ünnepén nem csak a gazdaságszervezést illetően, de gondolkodásmódunkban és viselkedésformáinkban is. Beszédének utolsó részét a kormány kritikájával töltötte ki. 

Az ünnepség a Nagy Imre szobor koszorúzásával zárult. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában