Kétévente szűrés – ennyivel megelőzhető lenne a mellrák

Bár huszonkét éve van ingyenes szűrőprogram, a behívottak alig fele megy el mammográfiás vizsgálatra. Pedig ez a mellrák korai felismerésének egyetlen bizonyított módszere. A betegségé, ami évente több mint kétezer nő halálát okozza.

Timár Kriszta

Minden év októberében a mellrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. Ez a hónap annak a betegségnek a megelőzéséről szól, mely Magyarországon évente több mint kétezer nő haláláért felelős, pedig az időben felfedezett daganatok  jól gyógyíthatók, és az emlőrák okozta halálozás csökkenthető. Csupán el kellene járni az ingyenes szűrővizsgálatra – csakhogy az érintettek többsége erre még mindig nem hajlandó, sőt: a huszonkét éve létező szűrővizsgálatot egyre kevesebben veszik igénybe.

mellrák, mammográfia
A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. Fotó: Karnok Csaba

A behívottak alig fele megy el a szűrésre

– Jelenleg ötven százalék alatt van azok aránya, akik a népegészségügyi szűrésre megkapják a behívót és el is jönnek a vizsgálatra. Tavaly ez az arány 47 százalék volt Szegeden, idén az első 9 hónapban már meghaladtuk a 48 százalékot – mondta a szomorú statisztikáról Ormándi Katalin, a SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztály osztályvezetője. Ha hozzátesszük, hogy Szegeden országos szinten is kiemelkedő a megjelenések aránya, láthatjuk, hogy hazánkban még mindig nincs meg a kellő egészségtudatosság, a megelőzés fókuszú szemlélet.

Sok a felesleges félelem

– Ennek elsődleges oka, hogy még ma is sok a tévhit és a téves gondolkodásmód – hangsúlyozta Kincses Zsigmond Tamás, a SZTE Radiológiai Klinika igazgató professzora. 

– Sokan tartanak például a röntgensugárzástól, miközben a fejlett, új generációs készülékeink olyan alacsony mennyiségű sugárdózist használnak, hogy annak esélye, hogy az bármiféle ártalmat okozzon, a nullához közelít. Nincs várólista sem: bejelentkezést követően egy héten belül mindenkit megvizsgálunk, akinek pedig panasza van, napokat sem kell várnia. A felújított, modern intézetben várakozni sem kell, hiszen mindenki időpontra érkezik – sorolta a klinikaigazgató. Ormándi Katalin mindehhez hozzátette: maga a vizsgálat nem fájdalmas: kellemetlennek is mindössze a nők 30 százaléka nevezi. 

– Sok múlik azon is, hogy a ciklus melyik szakaszában vannak, éppen ezért ezt is figyelembe szoktuk venni, amikor időpontot adunk – tette hozzá.

A körülmények és maga a vizsgálat sem indokolja az alacsony részvételt, a legfőbb ok tehát, hogy a nők félnek megtudni, hogy betegek. 

– Ez azért téves gondolkodásmód, mert minél korábbi állapotában fedezzük fel a daganatot, annál kisebb műtét elegendő a gyógyuláshoz – hívta fel a figyelmet Kincses Zsigmond Tamás, aki szerint aki nem jár szűrésre, eldobja magától az esélyt, hogy később is teljes értékű életet élhessen. Hozzátette: a mammográfia az egyetlen, bizonyítottan hatékony módja a daganatok kiszűrésének, vagyis egy ultrahangvizsgálat nem helyettesítheti ezt a vizsgálatot.

Aki nem kap behívót, kérjen beutalót

Ormándi Katalin kiemelte: fontos a rendszeres, kétévente megismételt mammográfiai szűrés, így van ugyanis esély arra, hogy időben felfedezzék a kóros elváltozásokat. Szegeden egyébként az emlődaganatos esetek több mint felét 65 évnél idősebbek körében diagnosztizálják, éppen ezért arra is felhívta a figyelmet, hogy bár ilyenkor már nem kapnak a nők behívót, kérjenek beutalót háziorvosuktól és továbbra is járjanak rendszeresen szűrésre. A szakember azt is megjegyezte, hogy bár ritka, férfiak körében is előfordulhat melldaganat, így akinek panasza van, szintén kérheti ezt a vizsgálatot.

Emlőszűrés "éjszakája"

Október 30-án figyelemfelhívó kampányt szerveznek Szegeden: meghosszabbított rendelésen, 8 és 19 óra között várják a Leányszállás köz 2/A szám alatt főként azokat a 45–65 éves hölgyeket, akik a meghívás ellenére még nem voltak mammográfiás szűrővizsgálaton. Az előzetes időpontkéréshez szükséges a behívó vagy egy háziorvosi beutaló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában