Emlékpont

2 órája

Iván-szobor és a forradalmi mentőstáska

Az 1956-os forradalom eseményeihez köthető olyan tárgyi emlékeket is őriz a vásárhelyi Emlékpont, amelyeket magánszemélyek adományoztak az intézménynek.

Tábori Szilvia

Az 1956-os események a helyiek elbeszélései nyomán ismerhetők meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A legemblematikusabb, monumentális relikvia az Iván-szobor, amely négyméteres magasságával uralja a kiállítóteret. A bronz orosz katonát még 1954-ben állították fel a Református Gimnázium előtt. Az elbeszélések szerint a szobor ledöntése spontán szerveződött. A több ezres tömeg gyűrűjében egy helyi munkás akasztott kötelet a gyűlölt Iván nyakába, hogy tűzoltók segítségével ledöntsék azt talapzatáról 1956. október 26-án. A darabjaira esett, majd felújított szobor 1990-ben előbb a helyi szoborparkba került, később a 2006. július 7-én megnyitott Emlékpont Múzeumba.

Iván-szobor
Rendhagyó történelemóra: az eredeti 1956-os „lyukas” zászlót az adományozó találta eldobva 1956-ban Hódmezővásárhelyen. Fotó: Tábori Szilvia

A kulturális intézmény felhívására számos kisebb, az 1956-os eseményekhez köthető relikvia került a gyűjteménybe magánszemélyektől. Az eredeti 1956-os „lyukas” zászlót az adományozó találta eldobva 1956-ban Vásárhelyen. A sértetlen, eredeti felszereléssel megpakolt mentőstáska az adományozó nővérétől származik, aki ápolónőként dolgozott a forradalom alatt. Szintén a gyűjteményben őrzik a budapesti Sztálin-szobor egy darabját, fatalapzaton rögzítve.

A budapesti Sztálin-szobor egy darabja fatalapzaton rögzítve. Fotó: Tábori Szilvia

Ezeket a tárgyi emlékeket az elmúlt szűk két évtizedben főként a Nemzeti Emlékezet Hete eseményein állították ki. Már tavaly is jóval szerényebb formában tartották meg a programsorozatot, idén pedig eltűnt a kínálatból. Az Emlékpont november 1-től ismét zárva lesz.

 A fővárosi eseményeken használt mentőstáskát magánszemély adományozta az Emlékpontnak. Fotó: Tábori Szilvia

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában