Börtönre ítélték az 1956-os forradalmi rádió eszközeit

Tizenegy napig sugároztak rádióadást 1956-ban Szegedről, a MÁV-igazgatóság épületéből. A forradalmi rádió állomásának tárgyait börtönbüntetésre, majd megsemmisítésre ítélték. Csupán egyetlen tárgy maradt meg.

Koós Kata

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét képezi az 1956-os forradalmi rádió rádiócsöve, amelyet Pálházi Ernő ajándékozott a közgyűjteménynek 2006-ban. A MÁV-nál dolgozott vasutas tisztként mint rádiós az 1956-os forradalom és szabadságharc idején. Október 26. és november 6. között működtette csapatával a forradalmi rádiót, amelynek a Széchenyi Rádió nevet adta, és még Kassán és Záhonyban is lehetett fogni az adását. A Kossuth Rádióhoz közeli frekvenciára hangolták, hogy könnyen megtalálható legyen. Miután kikényszerítették a rádióadás leállítását, az egész rádióállomást börtönbüntetésre ítélték. Tárgyakat küldtek tömlöcbe, a kirótt fegyházbüntetés letelte után pedig megsemmisítésre ítélték azokat. Csupán a rádiócső maradt meg. 

Forradalmi rádió
Tóth István történész-muzeológus mutatta meg lapunknak az 1956-os forradalmi rádió egyetlen megmaradt relikviáját. Fotó: Török János
Fotó: Török János

 

Üzenetátadások is zajlottak, nagyon sok kérés érkezett azoktól, akik keresték valamelyik katonaként szolgáló rokonukat, hogy mondják be a rádióban a nevüket. November 6. után befejezték a rádió működtetését, Pálházi Ernőt négy napig hallgatták ki. A rádióállomás tárgyait 15 év fegyházbüntetésre ítélték, bezárták egy páncélszekrénybe. Másfél évtized múltán éppen Pálházi Ernő sógora kapta az utasítást, hogy semmisítse meg a tárgyakat. Ezt az adócsövet azonban megmenekítette, odaadta Pálházi Ernőnek emlékül 

– összegezte az adócső kalandos sorsát Tóth István történész-muzeológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában