Szegedi hírek

2024.06.25. 20:00

Új fizetős parkolózóna lesz Szegeden

Rövidesen fizetni kell a parkolásért az Alsó kikötő sor Herke utca és a szennyvíz átemelő telep közötti szakaszán. Ez egy előterjesztésből derült ki, amit pénteken tárgyal majd a közgyűlés. A rendelet szerint az ott lakók kérték a fizetőssé tételt, mert nem tudnak megállni a saját lakásuk előtt az ott parkoló kocsiktól.

Suki Zoltán

A szegedi fizetőparkolási zónák bővítéséről terjesztett be a pénteki közgyűlés elé egy változtatási javaslatot a gazdasági alpolgármester. Kovács Tamás előterjesztése szerint az önkormányzatok azokon a területeken vezetnek be fizető parkolást, ahol a parkolási igény jelentősen meghaladja a rendelkezésre álló területet. A szabályozás célja, hogy ahol szűkös a parkoló kapacitás, ott az autók a szükséges legrövidebb ideig tartózkodjanak, a forgalom lehetőleg terelődjön át a közösségi vagy kerékpáros közlekedésre.

Nagy a zsúfoltság az Alsó kikötő soron. Fotó: Karnok Csaba
Nagy a zsúfoltság az Alsó kikötő soron. Fotó: Karnok Csaba

Kovács Tamás szerint „lakossági igény merült fel”, hogy az Alsó kikötő sor Herke utca és a szennyvíz átemelő telep közötti szakasza is a fizetőparkolási rendszer része legyen, mert akik nem akarnak fizetni, ezen a szakaszon hagyják a kocsijukat, az ott lakók pedig emiatt nem tudnak megállni.

A rendelettervezetben az is szerepel, hogy a fizetőparkolási zóna kiterjesztése az ott lakók számára kedvezőbb, mert a parkoló járművek okozta terhelés a fizetési kötelezettség miatt csökken, a lakosok viszont kedvezményes bérletet vehetnek.

A tervek szerint az említett szakasz a kék zónába kerül, aminek az óradíja 230 forint.

A parkolási díjak emeléséről és a zónák kibővítéséről még tavaly nyáron döntött a szegedi közgyűlés. Az új rendeletet nemcsak a Fidesz-KDNP, hanem még Botka László akkori frakciótársa, Joób Márton is élesen kritizálta.

Az áremelkedésen túl új zónákat is kijelöltek. Az újszegedi Torontál téren egy úgynevezett lila zónát alakítanak ki, ahol óránként 150 forint a parkolás. Bevezették a kék zónát a nagykörúthoz legközelebbi utcákig, viszont kék zónák lettek Újszeged más részein is. A zónabővítéssel 125 darab új parkolóautomata beszerzésére volt szükség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában