Szegedi hírek

2024.06.27. 19:36

Filmzenéktől és popslágerektől lesz hangos a Dóm tér

Péter Bence, világhírű zongoravirtuóz és Dubóczky Gergely, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője voltak Stahl Judit csütörtöki vendégei a Szabadtéri Szalonban. A zongoraművész és a zenekar pénteken ad közös koncertet a Dóm téren, amelynek programja három blokkból áll majd össze.

Koós Kata

Öt kontinens 47 országa után pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri nagyszínpadán ad nagyszabású koncertet Péter Bence zongoraművész, zeneszerző és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. A közelgő produkció apropóján a világhírű zongoraművészt és Dubóczky Gergelyt, a szimfonikus zenekar művészeti vezetőjét invitálta beszélgetésre Stahl Judit, aki immár harmadik éve a Szabadtéri Szalon online beszélgetés-sorozat háziasszonya. 

Dubóczky Gergely karmester és Péter Bence zongoravirtuóz először fog együtt zenélni a Dóm téri nagyszínpadon. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Noha Péter Bence szólókoncertjeivel hódította meg a világot, elmondta, hogy régóta szívügye a szimfonikus zene. Éppen ezért boldogan mondott igent a szegedi felkérésre. A világhírt számára a klasszikus zenei repertoárral való szakítása, vagy inkább annak kibővítése hozta meg. Filmzenéket és popslágereket dolgozott át egy szál zongorájával, amelyeket beemelt koncertprogramjába. Az már csak a hab volt a tortán, amikor elkezdte hangszerét nem rendeltetésszerűen használni: üti a zongorát, pengeti és lószőrrel is simogatja koncertjein a húrokat, továbbá hangmintáit is keveri, ami által egészen különleges, felettébb összetett hangzásvilággal spékeli az egyébként sem mindennapi élményt. 

A beszélgetés során kiderült, a pénteki koncert három részből áll majd össze. Külön blokkot kapnak a filmzenék, azok közül is mindenekelőtt John Williams szerzeményei, akinek nevéhez olyan világsiker-kompozíciók fűződnek, mint a Csillagok háborúja, a Jurassic Park, az E. T., az Indiana Jones vagy éppen a Harry Potter filmek zenéje. A másik nagy egységben popslágerektől lesz hangos a Dóm tér, mint a Queen vagy Michael Jackson dalai. A harmadik blokkban pedig Péter Bence saját szerzeményei hangzanak majd el, amely során egy ősbemutatónak is részese lehet a szegedi közönség. 

Dubóczky Gergely karmester a közös produkció kapcsán úgy fogalmazott, hogy a klasszikus zenészeknek mindig jót tesz, ha feszegetik a határokat, és új területekre merészkednek. 

– Frissen tartja az elmét, és olyan új utakat találhatunk így, amelyek esetleg nem adódnának. Ez a közönséggel való kapcsolatra is vonatkozik, mert egy ilyen fajta zeneiséggel, amelyet Bence képvisel, sok olyan embert be lehet vonzani a koncertterembe, akik egyébként talán idegenkednének. A zene, akár Queent, akár Mozartot játsszunk, ugyanazon az elven működik: a hangokon keresztül utat talál az ember lelkéhez – fejtette ki a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában