Hirdetés

2 órája

Az Ethereum árfolyamának hatása más kriptovalutákra: hogyan befolyásolják egymást a piac szereplői?

A kriptovaluták piaca rendkívül dinamikus és összetett, ahol az egyes digitális eszközök árfolyamának alakulása nemcsak önálló tényezők függvénye, hanem sok esetben egymást generáló hatások összessége. Az Ethereum, amely a világ második legnagyobb kriptovalutája a Bitcoin után, kétségtelenül fontos szereplője ennek az ökoszisztémának, és számos alkalommal bizonyította, hogy képes befolyásolni más kriptovaluták árfolyamát. Az Ethereum hálózata és az általa nyújtott lehetőségek, mint például az okosszerződések és decentralizált pénzügyi alkalmazások (DeFi), sok esetben katalizátorként működtek a piac más szereplőinek fejlődésében és áremelkedésében is.

PR cikk

Forrás: binance.com

Miben áll ez az egymást indikáló hatás?

A kriptovaluták piaca sok tekintetben hasonlít a hagyományos pénzügyi piacokra, ahol az egyes eszközök árfolyama közvetlenül vagy közvetetten hatást gyakorolhat más eszközök árára. A kriptovaluták esetében azonban ez a kapcsolat sokkal komplexebb, mivel az árfolyamok nemcsak gazdasági és pénzügyi tényezőktől függenek, hanem technológiai újításoktól, hálózati hatásoktól és még a befektetői hangulattól is. Az egyik kriptovaluta árfolyamának változása könnyen láncreakciót indíthat el más valuták esetében, fokozottan akkor, ha a piac egyik nagyobb szereplőjéről van szó, mint a Bitcoin vagy az Ethereum. A kriptovaluták piacán a Bitcoin árfolyama meghatározó, mivel ez az első és legismertebb digitális eszköz. Amikor a Bitcoin ára emelkedik vagy csökken, általában más kriptovaluták is hasonló irányú mozgást mutatnak. Ez a jelenség kifejezetten erőteljes a kisebb kriptovaluták esetében, amelyek likviditása és piaci kapitalizációja alacsonyabb, azaz jobban kitettek a nagyobb valuták mozgásának. Azonban az Ethereum, mint a legnagyobb alternatíva a Bitcoin után, képes önálló hatást gyakorolni a piacra.

Íme, ilyen módon lép bele a kép(let)be az Ethereum!

Az Ethereum technológiai fejlesztései és decentralizált alkalmazásai révén kikerülhetetlenül lényeges szereplő a kriptovaluták piacán. Az árfolyama sok esetben hatott más digitális eszközökre, főképp azokban az időszakokban, amikor jelentős fejlesztéseket és innovációkat vezettek be a platformon. Az Ethereum okosszerződés-platformja lehetővé teszi más kriptovaluták és decentralizált alkalmazások létrehozását, amelyek szorosan kapcsolódnak az Ethereum hálózatához. Az Ethereum 2.0 bevezetése, amely a hálózatot a Proof-of-Work-ről (PoW) a Proof-of-Stake (PoS) konszenzus mechanizmusra állította át, komolyan hatott a piacra. Az Ethereum árfolyam nem csekély növekedést mutatott az átállás során, és ezzel párhuzamosan más kriptovaluták, pláne az Ethereum-alapú tokenek és projektek is pozitív árfolyammozgást produkáltak. Az Ethereum ökoszisztémája köré épülő DeFi (decentralizált pénzügyi) projektek is nagyban függnek az Ethereum hálózat működésétől, így az Ethereum árfolyamának emelkedése közvetlenül kedvezően befolyásolja ezeket a projekteket.

A legjobb bizonyíték a példa

Az Ethereum árfolyamának hatása igazán látványos volt az olyan időszakokban, amikor a platform új fejlesztéseket vezetett be, vagy fajsúlyos piaci hírek érkeztek - utóbbi tényező sokat nyom a latba, ezért aztán a sajtó értesüléseit célszerű nyomon követni, mert határozottan sok minden következhet egy-egy gazdasági fordulatból, politikai változásból stb.. Az alábbiakban néhány példát hozunk, amikor az Ethereum befolyásolta más kriptovaluták árfolyamát:

1.    DeFi robbanás: 2020-ban és 2021-ben a decentralizált pénzügyi alkalmazások (DeFi) növekedése az Ethereum hálózatán komoly árfolyam-emelkedést generált nemcsak az Ethereum, hanem számos DeFi token esetében is. Az olyan projektek, mint a Uniswap, Aave vagy Compound, amelyek mind az Ethereum hálózatára épülnek, közvetlenül profitáltak az Ethereum növekedéséből. Ezek a tokenek sok esetben az Ethereum árfolyamával párhuzamosan mozogtak, mivel a hálózat stabilitása és növekedése közvetlenül hatott a rajta futó projektek sikerére.

2.    NFT piac felfutása: az Ethereum hálózatára épülő NFT (nem helyettesíthető tokenek) piac 2021-ben robbanásszerűen növekedett, ami jelentős árfolyam-emelkedést hozott az Ethereumnak. Az NFT-kre épülő projektek, mint például az OpenSea és a CryptoPunks, mind az Ethereum hálózatát használták, ami újabb befektetőket vonzott a platformra. Az Ethereum árfolyamának növekedése során ezek az NFT projektek is hasonló árfolyam-emelkedést mutattak, mivel a befektetők az Ethereumot használták ezeknek az eszközöknek a vásárlására és kereskedelmére.

3.    Ethereum 2.0 bevezetése: az Ethereum 2.0 átállásának bejelentése és az ezzel kapcsolatos fejlesztések szintén jelentős hatással voltak a piacra. Az Ethereum árfolyama emelkedett az átállás során, és ez a pozitív hangulat átragadt más Proof-of-Stake (PoS) alapú kriptovalutákra is. Az olyan valuták, mint a Cardano (ADA) és a Polkadot (DOT), amelyek PoS mechanizmusra épülnek, is profitáltak az Ethereum fejlesztéseiből, mivel a befektetők egyre inkább megbíztak a PoS rendszerben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában