Hétfőn Szegedre költözik

2 órája

Vándorkiállítás nyílt a Tóth János iskolában

Új tárlat nyílt a mórahalmi szakképző iskolában. A vándorkiállítás hétfőn Szegedre költözik.

Arany T. János

Különleges, utazó vándorkiállítás nyílt meg a héten a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában. Az öt molinós tárlatot a szervező nevében, Lévainé Kovács Marian, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet Csongrád-Csanád vármegyei nagykövete nyitotta meg. A Zachor Alapítvány munkatársa nem először járt a mórahalmi szakképző iskolában. A szakember három rendhagyó történelemórát tartott április 19-én a magyarországi holokauszt emléknapja alkalmából.

vándorkiállítás, Mórahalom, 1956
Budapesti gimnazisták által készített molinók mutatják be az 1956-os szegedi eseményeket. A vándorkiállítás Mórahalomról Szegedre utazik hétfőn. Fotó: Török János

A megnyitó előtt Lévainé Kovács Marian elmondta, hogy a kiállítás különlegessége, hogy azt a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium matematika tagozatos diákjai készítették még hat éve. Ez idő közben megkopott, készült egy másik sorozat új dizájnnal, így már két ilyen kiállítás járja az ország iskoláit egész évben. A tárlat a Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetsége, vagy MEFESZ ifjúsági szervezetét és a szegedi eseményeket mutatja be. A szervezet megtörve a Kommunista Ifjúsági Szövetség egyeduralmát, kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában, a forradalom és szabadságharc hangulati előkészítésében és elindulásában, mert a forradalom követelései először Szegeden, a MEFESZ 1956. október 20-ai nagygyűlésén fogalmazódtak meg.

A tárlat hétfőn a Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikumba költözik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában