Hirdetés

2024.08.05. 10:35

A magánegészségügyi szektor aktuális helyzete Szegeden

A statisztikák szerint a koronavírus-járvány óta Magyarország valamennyi pontján jelentős növekedést produkáltak a magánegészségügyi szolgáltatók! A főváros mellett immáron a vidéki nagyvárosokban is szép számmal jelennek meg új szereplők a magánegészségügyi szektor palettáján.

PR cikk

Forrás: tiszamedical.hu

A tapasztalatok alapján, pedig óriási igény mutatkozik a magánegészségügyi szolgáltatókra, egyre tudatosabban, több páciens választja a magánegészségügyi ellátást, a gyors, minőségi, mai kor színvonalának megfelelő, páciensbarát ellátás reményében. Azon magánegészségügyi intézmények, akik céltudatosan, értékteremtő, célzattal jelennek meg a piacon, és fenn tudják tartani a piaci pozíciójukat azok rövid időn belül várhatóan szemmel látható növekedést tudnak produkálni.

Ez a tendencia a vidéki nagyvárosokban, köztük Szegeden is megfigyelhető. Hogy jobban megérthessük a magánegészségügyi piaci helyzetet, egy rövid helyzetjelentés érdekében felkerestük dr. Somogyi Renátát az egyik legdinamikusabban fejlődő szegedi magánklinika, a Tisza Medical Center tulajdonosát és egyik ügyvezetőjét.

Szegeden is egyre többen fordulnak a magánegészségügyi szolgáltatókhoz!

dr. Somogyi Renáta, a magánklinika ügyvezetője és tulajdonosa a beszélgetés kezdetén kiemelte: 

Kijelenthető, hogy napjainkban Magyarországon a magánegészségügyi szektor megkerülhetetlen szereplője lett a betegellátásnak és egészségügynek. A Dél - Alföldi régióban, valamint Szegeden is egyre nagyobb és kifejezett igény mutatkozik a komplex egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó magánegészségügyi intézményekre. Ennek egyrészt oka, hogy a páciensek - akik eredetileg a közellátásba szerettek volna időpontot kapni a problémáik megoldására, sajnos sok esetben a várólisták és a gyors időpont hiány miatt - egyre szélesebb szegmense -kortól-nemtől függetlenül– dönt úgy, hogy inkább magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordul a probléma, gyors, hatékony, szakszerű és páciensközpontú ellátása érdekében, másrészt figyelemmel az állami egészségügyi rendszer mai helyzetére sajnos egyre több szakorvosi járóbeteg szakterület esetében merülnek fel átmeneti és tartós ellátási és fenntartási nehézségek, amelyek következtében bizonyos szakterületek gyors / gyorsabb igénybe vételére a magánegészségügyi ellátás jelentheti az egyetlen megoldást a páciensek számára.

Az állami egészségügyben kialakult ellátásbéli problémák okán az egyre növekvő páciens igényeket, a magánegészségügyi szolgáltatók igyekeznek minél szélesebb körben kiszolgálni, biztosítani a hiánypótló szakterületeket és a zavartalan ellátás feltételeit is. A folyamatosan bővülő, változó piaci versenyhelyzet, valamint a fogyasztói oldalról egyre növekvő elvárások folyamatosan megújulásra, bővülésre, újragondolásra és lépéstartásra késztetik a magánegészségügyi szektor szereplőit a mai kor magánegészségügyi színvonalának megfelelő gondolkodás, személyi és tárgyi feltételek vonatkozásában is. Éppen ezért a magánegészségügyi szektorban az intézmények vezetőinek óriási felelőssége van!

Forrás: tiszamedical.hu

Ez a gyakorlatban ügyvezető asszony elmondása szerint azt jelenti, hogy manapság egy színvonalas, hosszú távra tervező, minőségi egészségügyi szolgáltatást nyújtó magánegészségügyi szolgáltató esetében alapfeltétel, hogy a páciensek és a közreműködő egészségügyi és klinikai személyzet számára is nem csak megfelelő, hanem prémium minőségű, és korszerű feltételeket biztosítson az ellátáshoz! Ma már nem elegendő az, ha a szolgáltató biztosít csak egy szobát” vagy biztosít „valamilyen eszközt”, ahol és amivel az orvoskolléga dolgozni tud.

Mind a páciensek mind az orvosok és asszisztensek számára is tudni kell megteremteni és biztosítani a professzionális ellátás feltételeit és lehetőségeit, és a minőségi környezetet egyaránt.

Évekkel ezelőtt még sok esetben a lakásrendelők, vagy a kisebb „több szobás rendelők” jelentették a magánegészségügyi ellátást. Napjainkban láthatjuk, hogy a páciensek egyre inkább a komplex megoldást adó helyet és lehetőségeket keresik, fontos számukra a korszerű eszközpark, a szakételemmel párosuló személyre szabott ellátást nyújtó szolgáltatások lehetősége, amelyeket egy helyen tudnak igénybe venni. Szívesebben választják azon magánszolgáltatókat, ahol egy helyen tudnak helyet foglalni adott esetben labordiagnosztikára, ultrahangdiagnosztikára, különféle szakorvosi járóbeteg ellátásra egyaránt.

Dr. Somogyi Renáta kiemelte: fontos hangsúlyozni, hogy az állami egészségügyi szektorra mindig is szükség volt és lesz is, hiszen egyrészről vannak bizonyos szakterületek, kezelések, beavatkozások amelyek szükségszerűen indokolttá teszik és megkövetelik az állami egyetemi klinikai hátteret és környezetet, másrészről pedig mindig lesznek páciensek, akik sajnos nem engedhetik meg maguknak, hogy magánegészségügyi szolgáltatót keressenek fel, így ezáltal maradnak továbbra is a közfinanszírozott ellátásban, de esetükben is kiemelten fontos, hogy problémájukra ugyanúgy szakértő, szakszerű és gyors megoldást és ellátást kapjanak. Ezért is szükségszerű lenne mielőbb a közfinanszírozott ellátásban jelenleg legsúlyosabb ellátást akadályozó problémákra mielőbb megoldást találni.

Mik a hiánypótló és leginkább keresett szakterületek a magánegészségügyi szektorban?

dr. Somogyi Renáta, a Tisza Medical Center egyik ügyvezetője az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján úgy látja, hogy azon bizonyos szakterületek mellett - amelyek a szakterület komplexitásából vagy specifikusságából adódóan állandó jelleggel keresettek a magánszektorban - különösen nagy igény és jelentkezés mutatkozik a magánegészségügyi szektorban amelyek a közfinanszírozott ellátásban akadoznak, vagy átmenetileg nem vagy csak nehezen elérhetőek, itt mindenképp érdemes megemlíteni az ortopédiai, traumatológiai, reumatológiai, urológiai, proktológiai ellátásokat valamint a labor és ultrahangdiagnosztikai szolgáltatásokat egyaránt.

Ezen felül ügyvezető asszony kiemelte, hogy a szakágak tekintetében különösen hiánypótlónak számítanak az ambuláns kisbeavatkozások (különféle bőrgyógyászati, ortopédiai, urológiai, proktológiai) beavatkozások egyaránt!

Forrás: tiszamedical.hu

A Dél-Alföldi régióban Szeged központi szerepet tölt be a magánegészségügyi piacon!

Mi az oka annak, hogy Szegeden ilyen nagy a kereslet a magánegészségügyre és ilyen dinamikusan fejlődnek a magánegészségügyi intézmények?

Renáta szerint ennek oka több komponensből áll. Egyrészt Szeged demográfiai szempontból egy nagyon hálás helyzetben van, egyrészt a szerbiai és a román határ közelsége okán egyfajta csomópontként funkciónál, hiszen a külföldi páciensek is előszeretettel választják Szegedet a nyugatibb, szakmai standardoknak megfelelő, színvonalas magánellátásért, másrészt, bár a szomszédos országok határaihoz közel fekszik, mégis távol van minden nagyobb várostól is gondolok itt Békéscsabára, Szentesre, vagy Kiskunfélegyházára egyaránt. Mindemellett nagyon fontos szempont, hogy Szeged egyetemi város lévén Egyetemi Klinikai Központtal rendelkezik, ennek ténye egy hatalmas szakmai biztosítékot, és háttérbázist jelent a páciensek számára.

A számos hazai és külföldi diák mellett, Budapest után Szeged az egyik legtöbbet látogatott, és legközkedveltebb úticél a turisták körében is, éppen ezért egész évben jellemzően nagyforgalmú turistaközpontnak számít a városunk. A külföldiek és a turisták is jellemzően, ha egészségügyi problémájuk adódik elsősorban magánintézményt keresnek fel a gyors, megbízható, páciensbarát ellátásra.

Szegeden évről évre növekszik a magánszolgáltatók számra, akik széles skálán kínálnak különféle egészségügyi vagy adott esetben orvos-esztétikai szolgáltatásokat a lakásrendelőktől kezdve, a több szakterületet és több egészségügyi szolgáltatást kínáló magánrendelőkön át a komplex szakorvosi járóbeteg és / vagy orvos-esztétikai kezeléseket kínáló magánklinikákkal bezárólag.

Minden piaci szereplő maga hivatott meghatározni és eldönteni milyen szakmai, etikai, marketing és piaci standardok mentén kíván jelen lenni a piacon. Egyelőre azt gondolom minden piaci szereplő megtalálhatja a saját maga célcsoportját, és ezzel együtt minden páciens számára több lehetőség is adott az általa legjobban megfelelő szolgáltató kiválasztására.

Forrás: tiszamedical.hu

Hosszú távon azonban azt gondolom mindenképpen azon piaci szereplők fognak tudni potenciálisan stabilan, és növekvő tendenciával fennmaradni a magánszektorban akik haladni tudnak a korral, felismerik időben annak szükségességét és igényét, hogy változni, megújulni, beruházni kell, mert az egyre növekvő páciens igények, és a változó piaci környezet mindenképp magával hozza a változás és változtatás igényét és ezek a változások / különbségek amely egyfajta mérceként fognak szolgálni a páciensek számára annak eldöntésében, hogy mely szolgáltatót tartják a számukra legideálisabb választásnak.

A Tisza Medical Center ügyvezetője kiemelte: úgy vélem mi eddig szerencsések mondhatjuk magunkat a tekintetben, hogy eddig jókor, jó időben kellő gyorsasággal és kellő minőségben tudtunk reagálni a változásokra és piaci igényekre egyaránt.

Klinikánkon a kezdetektől „új hullám az egészségben” mottónk alapján dolgozunk, Legfontosabb jelenlegi és jövőbeli célunk, a lehető legszélesebb palettán minél több hiánypótló szakterület bevonásával igazán minőségi, prémium színvonalú egészségügyi ellátásokat biztosítani, kiváló szakértelemmel és széleskörű szaktudással rendelkező, empatikus, páciensközpontú szakorvosok és orvosok közreműködésével, egy igazán exkluzív, egyedülálló páciensélményt nyújtó magánklinikai környezetben, ahol a betegutak minimalizálásával a pácienst hozzá tudjuk segíteni ahhoz, hogy a problémájára a lehető leggyorsabban a legmegfelelőbb kezeléseket kapja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában