Egy hét, negyven program

2 órája

A szegedi papucstól a steampunk kultúráig ér a Szegedi Design Napok

Kreatív műhelyek kapuit tárják szélesre, művészek és tervezők mutatkoznak be egy héten keresztül Szegeden. Október 19-én startol a Szegedi Design Napok, a hivatalos megnyitót vasárnap 11-kor tartják a Kiss Kunszt Galériában, ahol szegedi papucsokból nyílik kiállítás.

Delmagyar.hu

Október 19. és 26. között rendezik meg a Szegedi Design Napokat az SZTE BTK design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatói. A programok a város több kulturális helyszínén zajlanak majd egyidejűleg. A fesztiválhét megnyitója október 20-án 11 órakor lesz a Szegedi papucs a XXI. században című kiállítás megnyitójával egy időben a Kiss Kunszt Galériában.

Szegedi Design Napok, szegedi papucs, steampunk
Vasárnap az ikonikus szegedi papucs újragondolói, Attalai Zita és Sallay Tibor mutatják be a gyűjteményüket. Archív fotó: Török János

 

Kipróbálható alkotófolyamatok 

Szegedi és környékbeli, országosan és nemzetközileg elismert alkotók mutatják be a legfrissebb trendeket, a művészet és design világát a közönségnek. A szakmai bemutatók és előadások mellett az érdeklődők ki is próbálhatják majd az alkotói folyamatokat, ugyanis különféle workshopok is a fesztivál részét képezik. A design- és művészetmenedzsment szakos hallgatók célja, hogy felpezsdítsék a szegedi művészeti életet, hogy szakmai beszélgetéseket kezdeményezzenek. A rendezvényre a hallgatótársaik és a szakmabeliek mellett a Szegeden és környékén élő, művészetet kedvelő közönséget is várják.

A szegedi papucs is reflektorfénybe kerül

Szombaton, a fesztivál nyitónapján a Grad Caféban a steampunk kultúra, a lázadó művészet kerül reflektorfénybe. Vasárnap a Kiss Kunszt Galériában az ikonikus szegedi papucs újragondolói, Attalai Zita és Sallay Tibor mutatják be a gyűjteményüket. Kollekcióikat 2015 óta készítik közösen a hagyományokat ötvözve és a mai kor igényeire szabva. A kiállítást, azzal együtt a fesztivált Váraljai Anna művészettörténész, főszervező nyitja meg. 

Bábos divatbemutatót is kínál a Szegedi Design Napok 

Hétfőn a Kövér Béla Bábszínház társulata kínál nem mindennapi programot a Hány éves a kapitány? című, kimondottan felnőtteket célzó sorozat keretében.  Mozgatók a kifutón mottóval bábos divatbemutatót rendeznek, amely során kiderül, hogy mit is jelent a báb mögött a színész jelmeze, egyáltalán mi is az a jelmez. Továbbá, hogy milyen, amikor vizuálisan összeolvasódik a karakterrel a mozgató, milyen amikor eltűnik, és milyen, amikor fordít egyet a nézői érzékelésen. A divatbemutatót szakmai pódiumbeszélgetés kíséri. 

Kedden a Tömörkény iskola kapuit nyitják meg az érdeklődők előtt, és engednek bepillantást a négy művészeti képzésbe. 

A több mint negyven program zömére előzetesen regisztrálni kell, amit az érdeklődők megtehetnek a Szegedi Design Napok honlapján. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában