Kedden indul a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Csaknem negyven filmet kínál hazánk legnagyobb operatőri seregszemléje, amelynek a szegedi Belvárosi Mozi ad otthon október 8. és 12. között. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál délelőttönként a gyerekeknek kínál vetítéseket, délutánonként és esténként a versenyprogramon túl lesznek alkotói beszélgetések és szakmai workshop is.

Delmagyar.hu

Az előzsűri több mint 250 nevezésből választotta ki azt a kilenc nagyjátékfilmet, hat dokumentumfilmet és 22 rövidfilmet, amelyek bekerültek a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál programjába

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Belvárosi Mozi, operatőri seregszemle
Szabó Éva Andrea fesztiváligazgató elmondta, hogy 37 filmet válogatott be a zsűri a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjába. Fotó: Karnok Csaba

Több zsűri is minősíti a versenyprogramot

Szabó Éva Andrea fesztivál-igazgató elmondta, az operatőri seregszemle egyik újdonság idén a diákfilm szekció lesz. A válogató zsűri ugyanis olyan erősnek ítélte a nevezett diplomafilmeket, hogy javasolták a külön szekció indítását a beválogatott, 270 percnyi diákfilmes anyagnak.  

A versenyfilmeket a Szabó Gábor operatőr vezette szakmai zsűri értékeli majd, amelynek további tagja Csepeli Eszter operatőr, Mécs Mónika producer, Szilágyi Zsófia rendező és forgatókönyvíró, valamint Hartung Attila rendező.  Ők választják ki a fődíjast, továbbá a legjobb nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilmet. Idén is kiosztják továbbá a kritikus zsűri díját, amelynek tagjai Mesterházy Lili filmkritikus, Kovács Gellért filmszerész és Szíjártó Imre, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Film- és Médiatudományi Tanszékének vezetője. Mindemellett most is lesz diákzsűri magyar és határon túli hallgatókkal, valamint idén először a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is külön díjat ítél oda.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Belvárosi Mozi, operatőri seregszemle
Lesznek alkotói beszélgetések és szakmai workshop is.Fotó: Karnok Csaba

Oscar-díjas sikerfilmek és Aprófeszt

A versenyfilmeken kívül egyéb alkotásokat is vetítenek a héten. Az Oscar-díjas operatőrök sorozat keretében az Amerikai szépség című filmet szerdán vetítik, valamint október 11-én este a Régi kedvencek elnevezésű sorozatban a szintén Oscar-díjas Whiplash című alkotást. Ezek mellett versenyen kívül hazai alkotók, operatőrök által készített alkotásokat is műsorra tűztek, amelyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek majd meg a nézők. Visszatér a Best of Friss Hús is, amely a budapesti rövidfilmfesztivál díjazott alkotásait tartalmazza. 

Takács Éva, a Belvárosi Mozi vezetője elmondta, a legkisebbeket, az óvodás és általános iskolás korosztály tagjait az Aprófeszt délelőtti vetítéseire várják, ahol az Art Mozi Egyesület és a Nemzeti Filmintézet válogatását nézhetik majd meg. 

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Belvárosi Mozi, operatőri seregszemle
 Operatőrök által készített alkotásokat is műsorra tűztek. Fotó: Karnok Csaba

Beszélgetéseket rendeznek az alkotókkal

A vetítéseken túl szakmai workshopot is tartanak, a kritikaíró pályázatra több tucatnyi pályamunka érkezett be, és pódiumbeszélgetéseket is rendeznek alkotókkal. A nyitófilm kedden délután a Szilágyi Zsófia által rendezett Január 2. című dráma lesz, a vetítés után a Sághy Miklós, az SZTE oktatója beszélget a rendezővel. Szerdán este a filmszakma női szemmel mottóval mesél majd munkájáról Szilágyi Zsófia, Csepeli Eszter és Mécs Mónika. Csütörtökön este pedig Lénárt Andrással, az SZTE oktatójával beszélget majd Szabó Gábor történelem és a film kapcsolatáról, valamint nemrég megjelent Mozgóképes múlt – Közelítések a film és a történelem kapcsolatához című könyvéről.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában