Örökifjak

2 órája

Az idősödés olyan, mint a hegymászás – galériával

Találó hasonlattal jellemezte az idősödést Búza Zsolt. A baksi polgármester köszöntője, műsor és marhapörkölt várta hétvégén a nyugdíjasokat a baksi faluházban, akiket a színpad fölötti felirat fogadott: „Isten éltesse Baks idős lakóit!”.

Imre Péter

A 11 órai kezdésig megtelt a baksi faluház nagyterme, közel kétszázan foglaltak helyet a megterített asztaloknál az idősek világnapja alkalmából tartott rendezvényen.

idősödés, idősek világnapja, Búza Zsolt Baks polgármestere
A baksi időseket idén is műsorral és pörkölttel köszöntötték. Fotó: Imre Péter

Sokak összefogása kellett

Sokaknak kellett összefogni, együtt dolgozni ahhoz, hogy most közösen ünnepelhessük a baksi nyugdíjasokat 

– mondta köszöntője elején Búza Zsolt, Baks polgármestere. Kitért arra, hogy az idősek világnapját 1991. október 1-jén ünnepelték meg először hivatalosan, erről 1990. december 14-én az ENSZ közgyűlése határozott. Községükben 2007-ben tartották az első ilyen összejövetelt, akkor azt a faluházban ülték és pár éves „kitérő” után a sportcsarnokból tértek vissza a nyitóhelyszínre, ahol kellemesebb, családiasabb hangulat alakulhat ki.

Hegymászáshoz hasonló az idősödés

– Az önök szorgalma, munkája, tudása nélkül ma nem lehetnénk itt, amit önök is a szülőktől, nagyszülőktől, dédszülőktől kaptak, és amit mi, a fiatalabb generáció képviselői is tovább szeretnénk adni. Ami azt is jelenti, nemcsak ilyenkor ünnepeljük és tiszteljük az időseket, hanem mindig, igyekszünk odafigyelni rájuk, átvenni, elsajátítani tudásukat, tapasztalataikat és bölcsességüket – szólt a megjelentekhez, hozzátéve: azért is, mert szeretnének a szépkorúakról gondoskodni, úgy, ahogy ők is gondoskodtak róluk. 

A folyamatos idősödést a hegymászáshoz lehet hasonlítani: minél előrébb, magasabbra jutunk, elfáradunk és egyre nehezebben vesszük a levegőt, de addigra már sok tudást és tapasztalatot szerzünk az úton. És úgy látom, a jelenlévők nem öregek, hanem örökifjú emberek

 – közölte Búza Zsolt.

Műsor és marhapörkölt

Az ünnepi beszéd, a főszervező Kecskeméti Józsefné Marikának adott ajándék után a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes lépett színpadra, mely akárcsak tavaly, idén is bemutatott műsorában olyan elemeket, amik Bakson debütáltak, a helyi közönség láthatta azokat először. 

Őket Leblanc Győző és Szeredy Krisztina követte ismert slágerekkel, operett dalokkal, és mindkét produkció füttyös, vastapsos, együtt éneklős sikert aratott.  Érdekesség, hogy az Árendás Néptáncegyüttes és Leblanc Győző is harmadszor lépett fel az örökifjú Bakson. 

A napot a finom marhapörkölt zárta, koronázta meg, és akkor már mindenki egyetértett azzal a dallal, mely arról szól, hogy „Szeressük egymást gyerekek, a szív a legszebb kincs”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában