Forradalom napjai

1 órája

Repülőgép-roncsdarab a csongrádi határból

Az 1956-os forradalom emléknapjára készülve a vármegye mindegyik múzeumát megkértük, ajánljanak olvasóink figyelmébe egyet az akkori relikviák közül. A csongrádi Tari László Múzeum egyik kiállítási darabja egy repülőgép-roncsdarab.

Szabó Imre

– A MIG 15-ös repülőgép-roncsdarab a csongrádi múzeum alighanem legérdekesebb 56-os relikviája – hívta fel a figyelmünket Gyöngyössy Orsolya igazgató.

Repülőgép-roncsdarab, forradalom
Repülőgép-roncsdarab a forradalom napjaiból Csongrádon. Fotó: Tari László Múzeum

A gépet a kecskeméti katonai repülőtérről küldték Csongrádra 1956. október 27-én, a Kossuth téren ugyanis tömegmegmozdulást tartottak. A feladat az emberek szétkergetése volt. A repülő többször is rárepült a térre, sorozatlövéseket is adott le. Ezt követően a gép a város határában lezuhant, vezetője pedig szörnyethalt. A földbe csapódott katonai repülő pilótája a 26 éves Istenes Elemér főhadnagy volt. 

A forradalmat leverő régi-új karhatalom a helyi eseményeken részt vevőket – mint a múzeumi tárlat kísérőszövegében is olvasható – börtönbüntetéssel, illetve internálással sújtotta. Jellemző, hogy noha a repülőt műszaki okok miatt veszítették el, hivatalos magyarázatként évtizedeken át úgy tartották számon, hogy „az ellenforradalmárok légvédelmi tüzében kapott találatot”. Roncsának darabjait, köztük azt, amelyik a kiállításon látható, a csongrádiak rögtön a lezuhanást követően széthordták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában