Vérfoltos relikvia

2 órája

Zászlóval takarták le Schwartz Lajos holttestét

A Móra Ferenc Múzeumban egy véres zászló is megtalálható az 1956-os forradalom és szabadságharc relikviái között. Schwartz Lajos fiatal, kendergyári munkás holttestét takarták le a nemzetiszín lobogóval, aki a Takaréktár utcai sortűzben vesztette életét.

Koós Kata

Schwartz Lajos volt az 1956-os forradalom első szegedi áldozata. Október 26-án a Széchenyi térre igyekvő, tüntető tömeget sortűzzel akarták megállítani a karhatalmi erők a Takaréktár utcánál.

Schwartz Lajos
A vérfoltok ma is jól kivehetők a nemzetiszín zászlón. Fotó: Török János

– Többségében a kendergyár munkásai haladtak a Széchenyi tér felé. Már az előző napokban is próbálták oszlatni a tömeget figyelmeztető lövésekkel, vízágyúkkal. Hogy szándékosan lőttek a tömegbe vagy csak a figyelmeztető lövések kaptak gellert, máig nem tisztázott. A golyók egyike azonban Schwartz Lajos, 18 éves kendergyári munkás halálát okozta, további 16 ember pedig súlyos sérüléseket szenvedett – mondta el Tóth István, a Móra Ferenc Múzeum történész-muzeológusa.

A szegedi közgyűjteményben őrzik azt a magyar zászlót, amellyel Schwarz Lajos testét letakarták. A vérfoltok mind a mai napig láthatók a zászlón.

– Schwartz Lajos személye egy legenda korpuszának közepévé vált az évtizedek alatt. Ha 1956-ról beszélünk, rengeteg szegedinek van hozzá fűződő emléke, és rengetegen állították már, hogy éppen mellette álltak a tragédia bekövetkeztekor – fűzte hozzá Tóth István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában