Itt élned, dalolnod kell

2 órája

Jegyzet – Majd a többiek

A himnuszt énekelni nem kötelesség, de hazafias.

Koós Kata

„És most énekeljük el közösen a Himnuszt!” – hangzott el az elmúlt két napban valamennyi szegedi, 1956-os megemlékezésen a felhívás. A megemlékezők többsége ilyenkor vigyázzba rendezte magát, ahogy illik. A testtartás magabiztosságát azonban sok esetben korántsem tükrözte a tekintet. Hiszen nem minden torkot hintett be arannyal a Jóisten. 

Himnusz, 1956, Szeged

„Énekeljek vagy se?” – ébredt a vívódás a lélekben. „Illene, mégis olyan kínos, ha félrecsúsznak a hangok. Ráadásul a megbűnhődte már e nép magasságaiba csak a profik képesek feljutni” – cikáztak a gondolatok. Majd megszületett a kompromisszum, és a suttogásnál csöndesebben lehelt közreműködés, amelynek az októberi hűvösben nagyobb volt a párája, mint a hangja. Közben megtörtént az önfeloldozás is: „úgysem egy emberen múlik, majd a többiek bezengik az utcát, a teret”. 

És valóban minden megemlékezésen akadtak „többiek”. Többnyire idősebb résztvevők, akik nem gyötrődve képességeik határain, bátran és büszkén zengték össznemzeti imádságunkat, amely 1844-es megzenésítése után csupán 1989-ben vált hivatalos nemzeti himnuszunkká. Addig a nép ajka éltette. A „többiek” ajka. Akkor is, amikor csak szöveg nélkül hangozhatott el. 

A Himnusz után beszédek következtek, amelyek felidézték az 1956-os forradalmárok hősiességét és áldozatát. Belém hasított a gondolat, hogy vajon hol tartanánk ma, ha a hősök is a többiekre hagyták volna szívük szabadságot sóvárgó, hazafias parancsszavát, ami egykoron a fegyver megragadására szólította őket? 

A megemlékezés végén a Szózatot már harsányabban kezdtem magam is, a végére pedig már egészen átmelengetett az érzés, hogy milyen jó is magyarnak lenni. Milyen kegyelem, hogy nekünk napjainkban csupán élni és dalolni kell. És mert ez így lehet, dalolni kell! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában