Radnóti Miklósra emlékeztek

Egy éven keresztül minden héten más-más szegedi híresség, példakép emléke előtt tiszteleg a tarjáni egyházközség. A templomkapu érempanteonjának plakettjei közül Radnóti Milkós következett vasárnap, a szentmise után.

Suki Zoltán

Radnóti Miklósra emlékeztek vasárnap a szentmise után a tarjáni templomban. Benyik György plébános először felidézte a költő életútját, és elmondta, hogy ugyan Sík Sándor nevével jelent meg, de Radnóti állította össze a Dicsőség békesség! imakönyvet.  

Radnóti Miklós, költő, Benyik György
Ezen a héten Radnóti Miklósra emlékeztek a tarjáni templomban. Fotó: Török János

– Zsidó származású volt, és a faji alapú antiszemitizmus áldozata lett. Amely egy őrület volt, és én sokáig azt hitem, hogy az ilyen fajta őrület nem ismétlődhet meg – mondta a plébános.

Radnóti kora megismétlődhet

Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy újra megtörténhet valami hasonló. 

– Azt látom, hogy Európában is, és a Közel-Keleten is hihetetlen nagy problémát jelent az agresszív formájában újraépülő antiszemitizmus. Félelmetesen újjáéled az, amit Heinrich Himmler, a koncentrációs táborok kitalálója egyik beszédében mondott. Feltette a kérdést: a zsidók kitelepítéséről beszélek? Nem, a zsidó nép kiirtásáról. És megtették. Azonban láthatjuk, milyen furcsa a történelem, ugyanis Sík Sándor keresztelte meg Radnótit, aki a keresztapja lett egy szegény zsidó gyereknek, akit később Aczél Györgyként ismertünk meg – emlékeztetett Benyik György.

Radnóti Miklós, költő, Benyik György
A templomkapu érempanteonjának plakettjei között Radnóti Miklós is helyet kapott. Fotó: Török János 

A verseivel csodát írt

A plébános azzal folytatta, hogy hihetetlen, hogy a történelem miket tud produkálni. 

Radnóti az életével nem, de a verseivel csodát írt. Úgy tűnik, hogy a versek, és az imák erősebbek, mint a fegyverek. Még akkor is, ha sok áldozatot követelnek – jelentette ki a plébános. Radnóti Miklós 1909. május 5-én született Budapesten. Halálának pontos körülményei nem teljesen ismertek, de egyes források szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára, Tálas András hadapródőrmester négyfős kerete 1944. november 4-én vagy november 9-én Abda község határában, a Rábca partján lőtte agyon a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst, 21 társával együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában