Őszi séta a szegedi Füvészkertben

Az évszak fantasztikus színeivel, árnyalataival várja ősszel a látogatókat a szegedi Füvészkert. Érdemes ilyenkor is elzarándokolni Újszegedre, mert teljesen más a hangulata, mint tavasszal vagy nyáron, de a rózsakert ottjártunkkor is virágzott. Sétánk során kalauzunk Németh Anikó igazgató volt.

Imre Péter

– Az őszi Füvészkert a színek miatt érdekes, fokozatosan változnak, alakulnak át zöldből a fák, a bokrok és a cserjék leveleinek árnyalatai. Ilyenkor teljesen más arcát mutatja a gyűjtemény – mondta sétánk elején Németh Anikó, a szegedi Füvészkert igazgatója, felfedezőutunkat az irodaépülettől kezdtük. A gyerekzsivaj mellett a padoknál hagyott kabátok és a hátizsákok árulkodtak arról, hogy óvodás és iskolás csoportok „foglalták el” a kertet, éppen tököt faragtak. 

szegedi Füvészkert, ősz, séta
Németh Anikó igazgatónő helyet foglalt az óriások asztalánál. Fotó: Imre Péter 

Tök jó a szegedi Füvészkert

– Éppen Tök jó hetet tartunk, ami a vasárnapi Tök jó nappal zárul. 10-től 16 óráig lesznek programok, melyek mindegyike ehhez a növényhez kötődik, lesznek kézműves és gasztro kiállítók, tökös ételek, játékok és tökfaragás, és azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy a töknek legalább 850 fajtája létezik – sorolta Németh Anikó. Azzal folytatta: a termésérés időszakában az eredeti növényeket is megismerhetik a fiatalok, akik jobbára csak a boltok polcain találkoznak a különböző terményekkel, zöldségekkel, láthatják, milyen fáról, bokorról, és még sorolhatnánk honnan származnak, ezzel élményszerűvé, valóságossá válik számukra ez a világ. 

szegedi Füvészkert, ősz, séta
Az ősz hagyományos növénye, a tök a füvészkertben is több helyen megjelenik. Fotó: Karnok Csaba 

Tölgymúzeum, indiai lótusz, mocsári ciprus

– Ez a tölgyfa már elpusztult – mutatta –, de az élete tovább folytatódik, olyan formában, hogy több rovar, bogár, állat él az ilyen fákban, azokat mutatjuk be a törzsre helyezett „bekeretezett” egyedekkel. Megemlíthetjük a szarvasbogarat, a nagy hőscincért, az orrszarvú bogarat és a kék fadongót – tartott ismertetőt a SZTE Füvészkert igazgatónője.

Közben a japánkerthez értünk, amit a jellegzetes keleti kapu és Buddha-szobor jelzett. A tavakból eltűnt a rendkívül kedvelt indiai lótusz, az utóbbi időben már csak az elszáradt levelek mutatták korábbi létezését, azt pedig a kert dolgozói lekaszáltak. Körülötte viszont szépen „őszül” és lassan elnyeri rőtvörös színét a mocsári ciprus lombkoronája.

– A fejlesztés is folyamatos, például tanösvényt alakítunk ki, a kivitelezése zajlik, illetve formálódik egyetemi beruházásból a Tudós Nők Ösvénye, ahol Szegedhez kötődő, a tudományokban jeleset alkotó nőknek állítunk emléket, és idei újítás az igazi különlegességnek számító Illatok Birodalma – tette még hozzá Németh Anikó. 

szegedi Füvészkert, ősz, séta
Az indiai lótuszok már eltűntek a kis tavak felszínéről. Fotó: Karnok Csaba

Pihennek, tanulnak

– Egyre többen töltenek órákat a kertünkben, leülnek a padokra, olvasnak, piknikeznek a zöldben, a fiatalok és egyetemisták is szívesen töltik itt az idejüket, és tanulnak. Van mit nézni, a Füvészkert helyi jelentőségű védett területe 17 hektáron fekszik, ebből az üvegházak 2 ezer négyzetmétert foglalnak el. Sok állatnak biztosít búvóhelyet és életteret, például mókusoknak és különböző madaraknak – mondta sétánk során a most is látványosan virágos rózsakertnél az igazgatónő. Mielőtt leülünk pihenni valamelyik padra, óvatosan tegyük, több ugyanis emlékhelyként is szolgál. Nevek vannak rajtuk, érdemes ezeket megnézni, és esetleg utólag rákeresni a neten az illető munkásságára.

Hatezer faj

– Jelenleg mintegy 6 ezer faj található a Füvészkertben, igyekszünk mindegyiket pátyolgatni, megtartani, a kidőlt fákat pótolni, illetve a gyűjteményt a lehetőségek szerint gyarapítani. Minden évszaknak megvan a maga szépsége: tavasszal a rügyezés, nyáron a virágzás, ősszel a színek, télen a nyugalom, a csend dominál és teszi felejthetetlenné az élményt – fejtette ki Németh Anikó. A botanikuskerten belül van arborétum, mediterrán és szubtrópusi növényekkel, a méheket méhlegelő várja – ezek a kicsi és szorgalmas rovarok biztosítják munkájukkal a kert létfeltételeit – de van darázsgarázs is, és meg kell még megemlíteni a trópus lepkeházat, az orchidea- és a páfrányházat.

– Most értünk a rendszertani gyűjteményhez, ahol az egyetemisták a fajokat tanulmányozhatják, mögötte az óriások asztala, azzal szemben a tanyaudvar, kicsit tovább sétálva pedig hamisítatlan erdőhangulat fogad és varázsol el, ami ősszel semmihez sem hasonlítható – sorolta a szakember, az utolsó szavakat már az óriások asztala melletti óriás széken ülve. 

Nelli és Zoltán

Németh Anikónak megbeszélésre kellett sietnie, de Karnok Csaba fotós kollégámmal még maradtunk kicsit, és találkoztunk Nellivel és Zoltánnal. A 70-es éveit taposó házaspár Budapestről érkezett Szegedre, és azt mondták nekik, a Füvészkertbe feltétlenül menjenek el, azt nem hagyhatják ki. Megfogadták a tanácsot.  

szegedi Füvészkert, ősz, séta
A házaspár Budapestről érkezett Szegedre Fotó: Karnok Csaba

– Nem bántuk meg, nagyon megnyugtató és szép hely – mondták, közben a rózsakertben szinte minden virágot, tövet egyenként megcsodáltak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában