Megemlékezés

7 órája

1956-ra emlékezik Makó

Makó két napon át, október 22-én, kedden, és 23-án, szerdán tiszteleg idén 1956 hősei előtt– hangzott el azon a beharangozó sajtótájékoztatón, amit Farkas Éva Erzsébet polgármester, valamint a résztvevők képviseletében Gábor-Nagy Árpád fúvóskarnagy, Görbe Sámuel lovasegyesületi vezető és Halmágyi Pál történész tartott pénteken.

Szabó Imre

Megtudtuk: kedden reggel fél 9-től a makói ’56-os emlékhelyeket járják körbe fiatalok részvételével. Az emlékező menet a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktáblájától, a Korzó patikától indul, majd a volt rendőrkapitányság épületéhez, Fazekas Lajos 56-os rendőrkapitány emléktáblájához ér és a gimnáziumnál, Institóris Ildikó forradalmár gimnazista emléktáblájánál ér véget. Mindegyik helyen koszorúznak, az utolsónál beszédet is mond Halmágyi Pál.

Az ’56-os kopjafák a makói Csanád vezér téren. Fotó: Szabó Imre

Másnap, a forradalom emléknapján este 6-kor, a Csanád vezér téri kopjafáknál tarják a város központi rendezvényét. A térzenét követően Lukács Sándor Páger-díjas színművész mond ’56-es verseket, Farkas Éva Erzsébet emlékezik, a virágok, mécsesek elhelyezése előtt pedig a történelmi egyházak képviselői mondanak imát a hősökért. Az ünnepség végére ér a helyszínre a fáklyás lovas-fogatos felvonulás, mely onnan bejárja a belvárost.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában