Csak 16 éven felülieknek!

2 órája

Mocskosul humoros produkciót állít színpadra Koltai M. Gábor

Sötét, mocskos, ugyanakkor rendkívül humoros produkciót vetített elő a rendező a Szegedi Nemzeti Színház csütörtöki olvasópróbáján. Koltai M. Gábor az általa csak a kortárs drámaírók legnagyobb trolljaként méltatott Martin McDonagh Vaknyugat című fekete komédiáját állítja színpadra.

Koós Kata

Hogy mitől olyan mocskos a Vaknyugat című fekete komédia, amiért csak 16 éven felülieknek ajánlják? Leginkább a nyelvezete miatt – adta meg a választ Koltai M. Gábor a darab csütörtöki olvasópróbáján. 

Koltai M. Gábor, Szegedi Nemzeti Színház
Koltai M. Gábor rendezésében viszik színre az Oscar-díjas Martin McDonagh Vaknyugat című fekete komédiáját. Fotó: Gémes Sándor 

Összefacsarja a szívet

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amilyen mocskos, legalább annyira térdcsapkodósan kacagtató is Martin McDonagh darabja. 

A legcsodálatosabb, hogy minden pillanatban, amikor mocskos, egyszerre az egyik legnagyobb költészet is, amelyet valaha olvastam. Ugyanazoknál a mondatoknál először torkom szakadtából röhögtem, majd mikor elolvastam újra, összefacsarodott a szívem. Nekem valahogy ez a színház

 – mondta el a rendező. 

Koltai M. Gábor: szerelem volt első olvasásra

A világhírű drámaíró neve, aki egyben filmforgatókönyv-író és Oscar-díjas filmrendező is, ismerősen csenghet a szegedi közönségnek, ugyanis néhány éve mutatták be a Kisszínházban Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiáját Szikszai Rémusz rendezésében, az egyik főszerepet Alföldi Róbert játszotta. 

Koltai M. Gábor az olvasópróbán elmondta, hogy a Vaknyugat számára szerelem volt első olvasásra. Martin McDonaghot pedig a kortárs drámaírók legnagyobb trolljának minősítette, aki az Oscar-díj átadáson Sean Connerynek sem restellt beszólni, és akit külföldön csak punk drámaíróként és rock and roll-figuraként emlegetnek. 

Koltai M. Gábor, Szegedi Nemzeti Színház
Olvasópróbát tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban Fotó: Gémes Sándor 

Két sornyi gyöngédség

McDonagh fekete komédiái azonban minden generációt magával ragadnak, amelyekben valóban sötétségből van a legtöbb, mégsem az kapja a legfőbb hangsúlyt. 

– Azért mozgok a komédia és a kegyetlenség közötti határvonalon, mert úgy gondolom, hogy az egyik megvilágítja a másikat. A darabjaimban lévő feketeség lehetővé teszi, hogy a szív átragyogjon. Minden szövegemben ott van két sornyi gyöngédség, csak nehéz észrevenni a sok öldöklés között. De ez a két gyöngéd sor az, amiről a darab szól – idézte McDonaugh egy korábbi nyilatkozatát Koltai M. Gábor.  

Barnák László főigazgató hozzátette, hogy McDonaugh komédiájával folytatják a Szegedi Nemzeti Színház egyik fontos vállalását, mégpedig, hogy a nagy klasszikusok, mint például Bulgakov vagy Brecht mellett napjaink színházi szerzőinek művei is színpadra kerüljenek. A Vaknyugat komédia szerepeit Menczel Andrea, Kárász Zénó, Poroszlay Kristóf és Vicei Zsolt játsszák majd, a premiert december 13-án tartják.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában