Helyi kultúra

2024.09.07. 20:56

Négy országból érkeztek vendégek a deszki falunapokra – Galéria

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Több mint harminc település polgármestere ragadott fakanalat szombaton Deszken, hogy bizonyítsa főzőtudományát a Polgármesterek Nemzetközi Főzőversenyén, amely a Falunapok elmaradhatatlan, közkedvelt programpontja. A környező településeken túl Deszk testvértelepülései is képviseltették magukat, Németországból Pirnából és Drezdából, Belgiumból Ninovéból, a szerbiai Majdánból és a romániai Igazfalváról és Oroszhegyről is érkeztek vendégek. A bográcsokban többnyire pörkölt rotyogott, de minden standnál kínáltak az adott településre jellemző vendégváró falatokat is. És természetesen hazai pálinkát. 

Igazfalváról idén nyolcan érkeztek. Ihász János polgármester elmondta, 2012-ben egy gyermektáboroztatással kapcsolatos, közös pályázattal kezdődött Deszkkel testvérvárosi kapcsolatuk. A néptánc szeretete gyorsan szorosabbra fűzte a kapcsolatot, és a települések lakosai egyre több hasonlóságot fedeztek fel egymásban. 

– Ez is volt a cél, hogy olyan baráti kapcsolatokat teremtsünk a családok között, hogy ne önkormányzatfüggő legyen a testvértelepülési státusz. A családok összejárnak, mi örömmel jövünk ide, a deszkiek pedig átutazóban is mindig megállnak Igazfalván – mondta el Ihász János, akinek szavait Király László, Deszk polgármestere is megerősítette.  

– Egy testvértelepülési kapcsolat alapvetően hivatalos. Ha a két fél ezt nem tudja megölteni azzal, hogy személyes, családi, baráti kapcsolatokat építsen ki, akkor nem lesz hosszú életű. Azt gondolom, hogy Deszk minden testvértelepülésével sikerült a személyes kapcsolatok kialakítása, a lakosok folyamatosan utazgatnak egymáshoz. Sőt, küldjük egymáshoz a legnagyobb kincsünket, a gyerekeinket is – fejtette ki a polgármester. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában