Szegedi hírek

2024.08.19. 17:52

A Löw-emlékművek feliratáról döntenek

Jeszenszky Zoltán

Szerdán dönt a képviselő-testület kulturális bizottsága a Löw-emlékművek feliratáról. Székó Gábor szobrászművésztől, az emlékművek tervezőjétől a Szegedi Zsidó Hitközséggel egyeztetve az alábbi javaslatok kerülnek a testület elé. „Löw Lipót 1811-1875. Szegedi főrabbi, aki 1850-től haláláig ült a szegedi rabbiszékben. A magyar nyelv zsinagógai használatának előfutára, 1848-ban nemzetőr tábori rabbi, a zsidó régészet és néprajz tudományának hazai megalapítója. Ben Chananja című folyóiratával a tudományos világban ismertté tette nemcsak a szegedi zsidóság, hanem Szeged nevét is.” 

Löw Immánuel édesapját, Löw Lipótot követte a rabbiszékben. 1944-es haláláig, 1944-ig, 66 éven keresztül volt a szegedi hitközség rabbija, majd főrabbija. Az Löw-emlékművek egyike rá emlékeztet majd. fotó: Jeszenszky Zoltán
Löw Immánuel bronz mellszobra Szegeden, a Dóm téri nemzeti pantheonban látható. Löw Immánuel 66 éven át volt a szegedi hitközség rabbija, majd főrabbija. fotó: Jeszenszky Zoltán

Löw Immánuel 1854-1944. Szegedi főrabbi, 66 éven át édesapja, Löw Lipót utóda a rabbiszékben. Baumhorn Lipót építésszel az Új zsinagóga és a zsinagóga kert tervezője, a magyarországi neológ zsidók felsőházi képviselője és Szeged törvényhatósági bizottsága örökös tagja. Már életében a keleti nyelvészet és az egyetemes zsidó tudomány egyik legnagyobb kutatójának, a világ legtudósabb rabbijának tartották. A deportálás során mártírhalált halt” – olvasható az előterjesztésben. 

A képviselő-testület még a június 28-i ülésén döntött arról, hogy a szegedi zsidóság két kiemelkedő alakjának tiszteletére egy-egy emlékművet helyeznek el a tavaly óta nevüket viselő parkokba. A munkálatok megkezdődtek, a Löw-emlékművek kivitelezése bruttó 25 millió forintba kerül.

A Székó Gábor szobrászművész által tervezett emlékmű látványterve. forrás: közgyűlési előterjesztés

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában