Szegedi hírek

2024.06.12. 15:26

Új néprajzi kiállítás nyílt a Móra-múzeumban – Galéria

„Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” címmel nyílt új néprajzi állandó kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton kétszáz tárgyat állítottak ki, egyebek mellett a híres szegedi papucsot, de a kékfestők munkájával is meg lehet ismerkedni.

Suki Zoltán

Kékfestők és papucsosok munkái is láthatók az új tárlaton. Fotó: Karnok Csaba

Nem volt kérdés, hogy amikor megfogalmazódott egy múzeumi programsorozat, mi a néprajzi vonalon fogunk menni. Itt Szegeden a néprajz még nem is olyan régen is élő népraj volt, például a piacozásokkal. Ezért 12-20 éve törekszünk arra, hogy régi tárgyakat újra és újra be tudjunk mutatni a szegedieknek

 – mondta a „Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” címmel nyílt új néprajzi állandó kiállítás megnyitóján Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója is.

A kiállításmegnyitón ott volt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

Jöhet bármekkora és bármilyen csapás, legyen az isteni vagy emberi, alakuljon bármerre is a világ, mi magyarok hiszünk abban, hogy a magyar világ szebb lesz mint volt. Szerintem erről szól ez a kiállítás is 

– mondta Demeter Szilárd.

Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program főkoordinátora pedig azt mondta, hogy a 3 milliárd forintos költségvetésű programban száz projekt és több száz programelem valósult meg. Ez pedig új fejezettet nyitott a csaknem kétszáz éves Kárpát-medencei muzeológia történetében.

A most nyílt tárlaton bemutatják többek között a szegedi papucsok világát, a kékfestő és késes mesterséget, de a látogatók megismerhetik a szőlő- és paprikatermesztés hagyományait is. Emellett izgalmas audiovizuális eszközök segítségével népmeséket és népdalokat is hallgathatnak, valamint „beszélő tárgyakat” és interaktív térképet is böngészhetnek.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Géniusz Program keretében jött létre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában