Egymás után viszi a kocsikat a szegedi lopóautó

Szerda délelőtt tíz óráig már két autót szállított el az utcákról a Szegedi Közlekedési Kft. A cég egyébként most rákapcsolt, naponta több kocsit is elvisznek. A szabálytalankodó tulajdonosoknak azonban nem őket kell szidnia, mert a közlekedési cég nem hatóság, csak kérésre visz el járműveket a lopóautó.

Suki Zoltán

Idén eddig már majdnem ötven autót szállított el a közterületekről a Szegedi Közlekedési Kft. lopóautója. Szerda reggel kilenc óra után például egy Fordot vittel el a Toldy utcáról a közlekedési cég Körtöltés utcai telephelyére. Az elszállított autókból ha nem is sokkal, de egyre több van. A városi cég beszámolójából kiderült, hogy tavaly a közterület felügyelet 803, tavaly előtt pedig 674 autó elszállítását rendelte meg. 

lopóautó, elszállítás, autó
Naponta több autót is elszállítanak. Archív fotó: Karnok Csaba

Megjelenhet a lopóautó

Az elhagyott kocsik korábban sok gondot okoztak a szegedieknek. Sokan panaszkodtak a széthagyott, sokszor romhalmaznak kinéző autókra, amik nem elég, hogy rontják a városképet, de a parkolóhelyeket is foglalják. Ráadásul a sokszor hónapok óta egy helyben álló járművek akadályozzák a parkolók rendszeres takarítását, de még az út javítását is. 

A közgyűlés 2019-ben fogadott el egy rendeletet, ami szabályozza az autók elszállítását. A helyzet azóta valamennyit javult, de még mindig sok az elhagyott kocsi a városban. A roncsautók elszállításának menete nem túl bonyolult: a közterület-felügyelet munkatársai egy figyelmeztetést raknak a kocsikra, 10 nap haladékot adva a tulajdonosnak.

Sokba kerülhet

Aki ennek ellenére nem viszi el a kocsiját, annak a zsebébe kell nyúlnia. Egy autó, motorkerékpár vagy segédmotor-kerékpár elszállításáért 21 ezer 908 forintot kell fizetni. A teherautókért és a lassú járművekért 65 ezer 723 forintot. Ezen kívül a tárolási költség naponta 1524 forint.

Nem a cég a hunyó

Jó tudni, az elszállításról nem a Szegedi Közlekedési Kft. dönt. Azt írták lapunknak, hogy a cégnek hatósági jogköre nincs. A vonatkozó jogszabályok értelmében a járművek közterületről elszállíttatásában a Szegedi Közlekedési Kft. csak mint közreműködő vesz részt, közterület-felügyelői vagy rendőri intézkedés alapján. A társas hatásköre a közterületen szabálytalanul elhelyezett jármű elszállítására és telephelyi tárolására terjed ki, a jármű elszállításáról viszont önálló döntést nem hozhat, helyszíni bírságot nem szabhat ki; az az említett hatóságok hatáskörébe tartozik.

A cégnek az autóelszállításból tavaly 23 millió forintos bevétele volt, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában