Szegedi hírek

2022.05.13. 20:15

Szeged új képeslapjaiból nyílt kiállítás

Ingyenes kiállítással mutatkozik be a régió közönségének az E539. Az OKJ-végzettséggel rendelkező fotográfusok közössége a tárlat tablóin Szegedet mutatja be egyéni látásmóddal.

T. K.

Tizennégy alkotó több mint 70 fotója látható a Stefánia fiókkönyvtárban rendezett kiállításon. Fotó: Karnok Csaba

Kiállítással mutatkozott be a szegedi közönségnek péntek az E539. A közösség jelenleg 30 OKJ-végzettséggel rendelkező fotográfusból áll, fél évvel megalakulásuk után pedig „Szeged új képeslapjai” címmel tárlatot rendeztek be alkotásaikból a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtárában.

 Kocsír Anikóval és Rabi-Dányi Zitával közös ötletünk volt, hogy folytatnunk kellene együtt a munkát, hiszen az OKJ-képzés után nem volt hova továbblépni 

– mesélt a kezdetekről Kis Péter. Ezért alakult meg a kicsivel több mint 30 fős csapat, amelynek tagjai Péter egykori tanítványai. 

Fotó: Karnok Csaba

A célunk, hogy elmélyítsük tudásunkat és szélesebb perspektívából lássuk a fotózást, illetve hogy legyen egy hely, ahová kérdésekkel és ötletekkel lehet fordulni 

– beszéltek a közösség funkciójáról. Az alapítás óta ezért szerveztek már előadásokat, vitafórumot és workshopot, most pedig első nyilvános rendezvényként egy kiállítást is létrehoztak 14 alkotó több mint 70 képéből.

 Ezek formailag és tartalmilag is új képeslapok. Elsősorban nem dokumentációk vagy imázsképek, sőt vannak köztük kifejezetten személyes vonatkozású felvételek is 

– beszélt a fotókról Kis Péter. Véleménye szerint a kiállított képek önmagukban is értéket teremtenek, különlegességük pedig, hogy nem pusztán a város legismertebb tereit láttatják fotografikus módon, illetve nem ragaszkodnak klasszikus esztétikai szabályokhoz sem. A kiállítási anyagot közösen válogatták össze, sőt a költségeket is együtt vállalták, így lett közösségi tárlat. 

A könyvtárat azonban felajánlásként kapták helyszínként – egyrészt mert az intézmény vezetője is tagja a közösségnek, másrészt mert ifjúsági könyvtárként a  a vizuális kultúra fiatalok számára való közvetítése is hasznos lehet.

A kiállítás elsődleges célja, hogy az E539 tagjai felhívják a régió figyelmét munkájukra. Képeslapjaik jelenleg tablókon láthatók, de igény esetén ezekből feladható, valóságos postai küldemény is készülhet. Néhány bemutatódarabot a megnyitón egyébként szét is osztottak ezek közül. A tárlat június 30-ig ingyenesen látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában