Szegedi hírek

2024.07.04. 11:26

Kétezer rászoruló gyerekből egy tucatnyi táborozhat idén

Szűkösebbek idén a Fatima Ház Alapítvány lehetőségei, így Kiss Erzsébet csupán 13 szegedi gyermeket vihet magával az idei, ásotthalmi sátortáborba. Nehéz szívvel mondott nemet a kuratóriumi elnök a mélyszegénységben élő, kistelepülési fiataloknak.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

Az elmúlt esztendőben is látványosan szépült a Fatima Ház Alapítvány táborhelye az ásotthalmi, egykori határőr laktanya területe. A gondnoki épületet immár teljesen felújították, a kertben tágas, fedett kiülő biztosít helyet a közösségi programoknak. A sátortábor helyét is rendbe rakták, a vizesblokk mellett takaros zöldséges kert is helyet kapott. Lassan minden készen áll a táborozó gyerekek fogadására. Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök és párja jelenleg a közösségi melléképület vakolását, javítását végzi saját kézzel, gőzerővel, hogy eső esetén is legyen hová behúzódni a gyerekekkel, akiknek zöme már a tavasz legelején elkezdte kérdezgetni, hogy, ugye idén is mehetnek Ásotthalomra.

A közösségi szobában még sok a tennivaló, de ha csak Kiss Erzsébet és párja szorgalmán múlik, július 29-én már biztosan birtokba vehetik a táborozók. Fotó: Gémes Sándor
A közösségi szobában még sok a tennivaló, de ha csak Kiss Erzsébet és párja szorgalmán múlik, július 29-én már biztosan birtokba vehetik a táborozók. Fotó: Gémes Sándor

Szűkösebbek a lehetőségek

Az alapítványnak tavaly két turnus megszervezésére is lehetősége volt, csaknem harminc mélyszegénységben élő gyermek töltekezhetett élményekkel a birtokon. Idén kevesebb volt a támogatás, a szegedi önkormányzattól kaptak háromszázezer forintot szegedi gyerekek táboroztatására, amely egy hét finanszírozására elegendő, hiszen az ottalvós sátortáborban természetesen napi ötszöri étkezést biztosítanak a 8-13 éves gyerekeknek. 

Fatima-forint a jó tettekért

Így július 29-étől 13 lurkónak indulhat csupán a kaland, amely során strandolás, erdőjárás, kézműves programok és persze sok-sok játék vár majd rájuk. Sőt, még jócselekedet-bazár is működik majd, amelynek lényege, hogy jó tetteikért Fatima-forint kapnak a gyerekek, amelyeket jégkrémre válthatnak be. 

– Ezzel nem csak a tábor idejére igyekszünk jó tettekre ösztönözi a gyerekeket. Bízunk benne, hogy hazatérve is szívesebben segítenek majd a házimunkákban és formálódik környezetvédelmi szemléletük is, ugyanis  környezettudatos tettekkel is lehet majd Fatima-forintokat gyűjteni – részletezte Kiss Erzsébet. 

Lesz mit mesélni az iskolában 

A kuratóriumi elnök azt is elmondta, nagyon nehéz szívvel választott ki a rengeteg gyermek közül egy tucatnyit, ugyanis az alapítvány ma már körülbelül kétezer halmozottan hátrányos helyzetű fiatalt segít egész évben rendszeresen a vármegyében. Olyan gyerekeket, akiknek esélyük sincs más nyári élményre. Családjuk ugyanis annyira nehéz körülmények között él, hogy akár néhány ezer forint tábori költség is meghaladná lehetőségeiket.

– Eredetileg az idei nyárra is legalább két turnust terveztünk, de sajnos nem jön össze. Mivel érthető okokból a szegedi önkormányzattól szegedi rászoruló gyerekek táboroztatására kaptunk támogatást, a kistelepülési gyerekeket idén nem fogjuk tudni elhozni. De legalább annak a 13 gyereknek lesz mit mesélnie, amikor ősszel visszamennek az iskolába. A legnagyobb fájdalma ugyanis ezeknek a gyerekeknek, hogy amikor a tanító néni megkérdezi, hogy hogyan telt a nyár, ők végighallgatják az osztálytársaik élményeit, aztán mikor rájuk kerül a sor, vagy elrosszalkodják vagy elpityergik a választ, vagy csak némán állnak, mert egyszerűen nincs mit mesélniük – mondta Kiss Erzsébet, aki utolsó reménysugárként gyűjtést indított az adjukössze.hu oldalon, hátha sikerülhet a kistelepülési rászoruló gyerekeknek is összegyűjteni egy táborra való. A gyűjtés mottója: "bárcsak".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában