Szegedi egyetemi hírek

2024.07.05. 14:00

Második helyen végzett a Robotika Olimpián az SZTE Mérnöki Kar csapata

Jól szerepelt az SZTE Mérnöki Kar csapata a robotika olimpián. A verseny nem programozókat, hanem robot integrátorokat szeretne nevelni.

Delmagyar.hu

A jövő technológiájával dolgoztak. Fotó: SZTE

Második helyen végzett a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján az SZTE Mérnöki Kar csapata – közölte a Szegedi Tudományegyetem. A verseny május 29-e és 31-e között volt a FANUC Hungary Kft. törökbálinti székhelyén. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát Sárközi Bence és Kormány Tibor mechatronikai mérnök hallgatók képviselték.

– Az előző évben az SZTE először vett részt a FANUC Olimpián képviseletünkben. Itt megtanultuk azt, hogy a versenyre nem elég az, hogy jól tudunk robotot programozni. Ugyanis a verseny nem programozókat, hanem robot integrátorokat szeretne nevelni. Így a megszerezhető pontok nagyrésze az apróságokban rejlik. Így a felkészülésünk során sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a telepítés, beüzemelés, tervezés és hibaelhárítással kapcsolatos ismeretekre – mondta a felkészülésükről Sárközi Bence. A siker azonban nem pottyant csak úgy a versenyzők ölébe, hanem az tudatos felkészülés eredménye volt. A félévben minden hétfőn egy versenyfelkészítő laborban gyakorolták a robotika tudományterületét. Felkészülésükkor az egyetemi robot cellán dolgoztak. A felkészítésben Pesti Richárd, a Mechatronikai és Automatizálási Intézet volt segítségükre. A közösen kielemzett előző évi feladat és pontozólap javában segítette közös munkájukat.

– A verseny hatalmas élmény volt, semmiképpen sem bántam meg, hogy részt vettem és időt fektettem a felkészülésbe. Az előző évi szereplés után eldöntöttem, hogy idén is részt akarok venni, hogy megmutassam azt, hogy a megszerzett tapasztalattal és a megfelelő felkészüléssel az SZTE is helyt tud állni – tette hozzá Sárközi Bence.

A verseny lényege az, hogy felkészítse az egyetemistákat olyan apróságokra, amire egy ipari környezetben nagyon is oda kell figyelni. Ilyen például a hibáról való visszajelzés leprogramozása, hogy a felhasználó tudja mit kell csinálnia hiba esetén. Valamint nagyon fontos a biztonságos munkavégzés is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában