Szegedi hírek

2024.07.04. 15:07

Felújítás kezdődött a Szegedi Nemzeti Színházban

Javában zajlanak a földszinti nézőtér felújítási munkálatai a Szegedi Nemzeti Színházban.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

 Az 1986 októberében átadott színházépületben az elmúlt 37 évben nem sok minden tudott megújulni. A legutolsó nagyobb beruházás a 2011-ben elindult és 2012-ben lezárult fűtéskorszerűsítés, kazánleválasztás, nyílászárócsere volt. Mióta átvettem a színház vezetését, többféle felújítási folyamatot is elindítottunk: járműflottát vásároltunk, felújítottunk színházi lakásokat, irodahelyiségeket. Most az önkormányzat közgyűlése megszavazott hároméves intervallumra hatszázmillió forintos felújítási támogatást, ebből az első kétszázmilliós részlettel elindultunk

 – mondta el lapunknak Barnák László főigazgató. 

felújítás
Összesen 260 szék újul meg teljesen a földszinti nézőtéren. Fotó: Gémes Sándor  

Az első etap leglátványosabb projektje a 260 földszinti nézőtéri szék felújítása, amelyet részben „házon belül” végeznek el, a kárpitozás ugyanis a dorozsmai bázis kárpitos műhelyében történik, egy külső cég pedig a fafelületeket kezeli.  

A teljes földszinti nézőtér padlója fel lesz csiszolva, lakkozva, új szőnyegek kerülnek be két oldalra. A székek alatt található gombafejeket is lefestik, amelyekből a levegő beáramlik. Ezzel párhuzamosan az ügyelő-hívó rendszer teljes cseréje, a záporberendezés és a vészvilágítás felújítása, cseréje, az eső- és szennyvízelvezető csatornák alapvezetékeinek bélelése történik meg. Továbbá érkezik egy új bayreuthi függöny is, amely a nagyszínpadot takarja el

 – részletezte a főigazgató, aki kitért arra is, hogy a székek felújítása az „önerőnek” köszönhetően mindössze 15 millió forintból valósul meg. Ha külső kivitelezőt bíztak volna meg az összes szék felújításával, százmilliós tétel lett volna, az összes kicserélése újra pedig kétszázmillióba.

út
Fotó: Gémes Sándor

A felújítás első üteme a Kisszínházban folytatódik a beázás megszüntetésével és festéssel, a dorozsmai bázison tetőfelújítással, a nagyszínházban pedig a színpad padozatcseréjével, valamint a forgószínpad felújításával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában