Szegedi hírek

2024.06.27. 14:57

Fotóalbumot szerkesztettek a diktatúrák időszakáról

Koós Kata

Új kötettel jelentkezett a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A diktatúrák tükre című kiadványban a Rákosi- és a Kádár-diktatúra időszakába nyújtanak bepillantást fotóalbum-szerűen. Liebmann Béla és Enyedi Zoltán felvételeiből válogattak a kötet szerkesztői, Hegedűs Anita, Medgyesi Konstantin és Sólyom Péter. A kiadvány elején három tanulmány olvasható, az első a fotók jelentőségéről szól, a második Liebmann Béla munkásságát mutatja be, míg a harmadik írás Enyedi Zoltánt ismerteti meg a közönséggel. 

A könyv fotóin megjelennek a kor ikonikus politikusai, például Rákosi Mátyás, Kádár János, Apró Antal, Farkas Mihály, Révai József vagy Losonczi Pál. A politikusok mellett a korra jellemző tömegrendezvényekről is találhatnak az olvasók tematikus blokkot, valamint felbukkannak ikonikus szegedi épületek is a kiadványban. Az utolsó fejezetben pedig a hétköznapok pillanataiba engedtek betekintést a szerkesztők a fényképeken keresztül.

A diktatúrák tükre című kötetet június 28-án, pénteken 16 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban. Az eseményen workshop-jelleggel a kiadvány elkészítésének folyamatába is bepillantást engednek. Az alkotók beszámolnak majd arról, milyen kutatási folyamatok előzik meg egy-egy hasonló fotóalbum létrejöttét, milyen grafikai és tördelési kihívásokkal találkoznak, hogyan állnak össze a különböző fényképes és szöveges elemek a munka folyamán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában