Jegyzet

2 órája

Adj esélyt

Timár Kriszta

Hazánkban huszonöt percenként történik hirtelen szívmegállás. Évente huszonhatezer ember élete múlik azon, hogy kap-e időben segítséget, ám a mentők a legtöbb esetben nem tudnak néhány perc alatt a helyszínre érni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az úgynevezett laikusok is tudjanak segíteni: családtagok, barátok vagy a munkahelyen, utcán a beteg körül lévők azonnal meg tudják kezdeni az újraélesztést. A legoptimistább felmérések szerint is azonban mindössze négy százalék azok aránya, akik egy ilyen helyzetben odaállnak. A többiek a bizonytalanság, a félelem miatt nem hajlandók erre, mert azt gondolják, többet ártanak, mint használnak. Pedig ebben az esetben ez pont nem így van. 

menő, újraélszetés, fiatalok

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele: ha el sem kezdjük az újraélesztést, esélyt sem adunk a betegnek. Lehet, hogy nem lesz teljesen szakszerű. Lehet, hogy eltörjük a szegycsontját. De a keringését ezzel fent tudjuk tartani a mentők kiérkezéséig. Ezzel pedig akár megnégyszerezhetjük a beteg esélyét arra, hogy életben maradjon. Természetesen stresszhelyzetben nagyon nehéz cselekedni, de pont ezért jók azok a rendezvények, ahol az újraélesztést megtanítják: tét nélkül, műanyag bábun lehet begyakorolni a mozdulatsort, amit aztán vészhelyzetben már csak elő kell húzni az agyunk hátsó szegletéből. 

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy egyszer vegyen részt egy ilyen programon. Ne legyen soha szükség erre a tudásra, de ha egyszer mégis, ne a pánik és a félelem miatt veszítsünk el egy szerettünket. Így ráadásul elmondhatjuk majd, hogy tényleg mindent megtettünk érte. Ez pedig nem csak a beteg, de saját magunk szempontjából is nagyon fontos lesz abban a helyzetben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában