Eksztázisból rémálom

Koós Kata

Az ecstasy-fogyasztás az aktuális trend a serdülők körében – tudtam meg Búsi Dávid gyermekjóléti tanácsadótól, akivel egy igen különleges projekt kapcsán beszélgettem. A Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló színházpedagógiai alkotótere együttműködésében született meg a Kék Tesla című komplex színházi nevelési előadás, amellyel kimondottan a serdülő korosztályt célozták meg. Hétfőn kezdték el játszani a nagyszínház balett-termében, decemberig már kilenc szegedi középiskolai osztály jelezte részvételi szándékát. 

Diákként annak idején magam is részese voltam több drogprevenciós rendezvénynek. Ahogy vissza tudom idézni, kijött egy szakember az iskolába, és megpróbált bennünket előadásával elrettenteni a szerhasználattól. Távozása után általában pimasz-kamasz élcelődések közepette vihogtunk azon, hogy legalább már tudjuk, mi mindenből lehet választani. Egyéb elsöprő hatásra nem emlékszem. 

A Kék Tesla legfőbb újdonsága a színházi kereten túl, hogy a passzivitás helyett a diákok aktivitására épít. Interaktív produkciót hoztak létre, amely során beszélgetésre, vitára, véleményük kinyilvánítására hívják a nézőket. A fiatalok még alakíthatják is a történetet. 

A cél nem a szimpla elrettentés, hanem a diákok gondolkodásra késztetése. A szerhasználat valóságos veszélyeinek láttatása, amire, úgy gondolom, óriási szükség van abban az időszakban, amelyről a szakember úgy fogalmazott, hogy az ecstasy-fogyasztás reneszánszát éli. Búsi Dávid arra is rámutatott, hogy miért különösen aggasztó ez a tendencia. Mert a szintetikus drogoknál lutri, hogy mit vesz be az ember. Két dolog azonban biztos. Egyrészt, hogy amit bevesz, az hatással lesz rá. Másrészt pedig, hogy az eksztázis villámgyorsan rémálomba fordulhat.