Az eksztázis hullámvölgyei

2 órája

Rendhagyó drogprevenciós előadás készült Szegeden

Drogprevenciós előadás készült a Szegedi Nemzeti Színházban a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér és a Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum együttműködésében. Az alkotók alapvetése az volt, hogy a szerhasználat csupán tünet, az okok felfejtéséhez mélyebbre kell ásni. A Kék Tesla című előadást különleges látványvilággal spékelve a tükrökkel körbeölelt balett-teremben játsszák, már kilenc szegedi középiskolai osztály jelezte részvételi szándékát.

Koós Kata

A Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egyik delegáltjával, Búsi Dáviddal valósít meg közös projektet a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló színházpedagógiai alkotóterének csapata. A gyermekvédelmi tanácsadó közreműködésével született meg a Kék Tesla komplex színházi nevelési előadás, amelynek társrendezője és egyik szereplője Kállai Ákos drámapedagógus, a Kooperáló vezetője. A rendezés munkáját segíti Tölgyfa Gergely, a drogprevenciós előadás látványtervezője Erlauer Balázs, másik szereplője pedig a színház közkedvelt színésznője, Sziládi Hajna.

drogprevenciós előadás, Szegedi Nemzeti Színház, ecstasy
Az alkotók elmondták, céljuk nem a szimpla elrettentés, hanem a tudatosítás, a tabumentesítés, a fiatalok gondolkodásra késztetése.
Fotó: Karnok Csaba

Valós történetekből épült fel a drogprevenciós előadás

A Szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak olyan városi egyesületek, szervezetek a tagjai, mint például a rendőrség, a Drogcentrum, a Túlparton Alapítvány vagy a Szegedi Gyermekklinika Gyermekpszichiátriai Osztálya, amelyek érintettek a kábítószerügyben, annak kezelésében vagy a prevencióban. Folyamatosan keressük a megelőzés újabb és újabb eszközeit, lehetőségeit, ezért kerestük fel a Kooperáló csapatát 

– mondta el lapunknak Búsi Dávid, aki a Gyermekjóléti Központnál kimondottan a serdülő korosztály számára ad életvezetési tanácsokat.

– Sok serdülő jár hozzám kábítószer-problémával. Az előadáshoz valós történeteket vettünk alapul, mert a cél kezdettől fogva nem a témától való elrugaszkodás, hanem a kábítószer-fogyasztás valóságának megragadása. Most az ecstasynak van reneszánsza, nagyon sok fiatalt érint. A szintetikus szerhasználat pedig a kábítószer-fogyasztásnak már egy nagyon kockázatos szintje – fejtette ki a gyermekjóléti tanácsadó, aki maga is szerepel a produkcióban. Alapvetően magát adja.

– A munkámat mutatom be, így betekintést nyerhetnek a serdülők abba, hogy ha segítséget kell kérni, akkor egy tanácsadási folyamat nem is olyan félelmetes dolog – fűzte hozzá Búsi Dávid.

A diákok aktív résztvevői a produkciónak

Kállai Ákos elmondta, a produkció interaktív, a diákok alakíthatják is a történetet. A Kék Tesla országosan is rendhagyó művészeti program, amely célzottan a serdülők szerhasználatának prevenciójával foglalkozik.

– Az előadás során olykor kreatív formákon keresztül várjuk, hogy a fiatalok kifejezzék a gondolataikat, érzéseiket azzal kapcsolatban, amit láttak. Olykor kilépünk színészi pozíciónkból és drámatanárokként gondolkodunk együtt a diákokkal kiscsoportokban, az ötleteiket pedig beépítjük az előadásba. De az is előfordul, hogy színészként szólítjuk meg őket, vitatkozunk, beszélgetünk velük egy dilemmáról. Szóval vizsgálunk velük döntéshelyzeteket, karaktereket, érzéseket, tetteket, mozgatórugókat – fejtette ki Kállai Ákos.

drogprevenciós előadás, Szegedi Nemzeti Színház, ecstasy
Az alkotók elmondták, céljuk nem a szimpla elrettentés, hanem a tudatosítás, a tabumentesítés, a fiatalok gondolkodásra késztetése.
Fotó: Karnok Csaba

Erlauer Balázs látványvilága elvarázsolt utazássá teszi az előadásélményt, amelynek a színház tükrökkel körbeölelt balett-terme ad otthont. Hétfőtől hetente fogadják a csoportokat, decemberig már kilenc szegedi középiskolás osztály jelentkezett be az előadásra.

– Négy projektorral az egész terem be lesz vetítve, lesznek videóinstallációk is. Megpróbáljuk egy kicsit elemelni a teret, belebújtatni a nézőket a szereplők élményvilágába, ami olykor kellemes, olykor kicsit talán ijesztő – mondta el a látványtervező.

A kábítószer-fogyasztás nem ok, hanem tünet

Sziládi Hajna alakítja a darab egyik szereplőjét, Asztridot, a 16 éves kamaszlányt. A történetben két középiskolás kábítószeres tapasztalatait és azok következményeit ismerheti meg a közönség.

Az alkotók alapvetése az volt, hogy a kábítószer-használat a legtöbb esetben csupán tünet, az okok felfejtéséhez mélyebbre kell ásni. Ez lehet szimpla unalom, de szülői elhanyagolás, kortárs nyomás, kalandvágy vagy az emberi kapcsolódások, a szeretet hiánya is, amelyek mindegyike megjelenik valamilyen formában az előadásban.

Asztridban dolgozik egy nagyon nagy kíváncsiság a kábítószerek világa iránt, de a családi hátteréről is sok minden kiderül. Nagyon jó ebben az előadásban részt venni. Már tavasszal elkezdtük a felkészülést, rengeteget beszélgettünk. Legfőképpen arról, hogy hogyan lehet adott helyzetekben jól dönteni, és arról, hogy milyen sok körülmény befolyásolhatja egy fiatal döntését, amikor lehetősége nyílik a szerhasználatra 

– mondta el Sziládi Hajna.

Az alkotók kiemelték, hogy tudják jól, az előadással nem tudják megakadályozni, hogy egy fiatal drogot használjon. Ám a szerhasználat valóságos veszélyét láttatni tudják. Azt, hogy az eksztázis egy pillanat alatt átfordulhat rémálomba. A cél mégsem a szimpla elrettentés, hanem a tudatosítás, a tabumentesítés, a fiatalok gondolkodásra késztetése.

drogprevenciós előadás, Szegedi Nemzeti Színház, ecstasy
Fotó: Karnok Csaba

– Az alkohol és a marihuána is megjelenik az előadásban, de a legnagyobb hangsúlyt az ecstasy kapja. Egyrészt, mert nagyon népszerű, másrészt pedig a szintetikus kábítószereknél lutri, hogy mit vesz be az ember. Előfordulhat, hogy nem azt kapja a fogyasztó, amit venni akart, vagy nem a kívánt dózisban tartalmaz hatóanyagot, vagy a vártnál később kezd hatni, ezért rögtön többet vesz be, vagy keverni kezdi más szerekkel. Egy biztos mindegyik esetben: amit bevesz, az hatással lesz rá – emelte ki Búsi Dávid.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában